Trwa ładowanie...
d1svmlr
d1svmlr

Spaghetti z agretti, czyli makaron z solanką. Prosty przepis

Przepis

Solanka, agretti to włoskie warzywo, trawa śródziemnomorska rosnąca w rejonie Morza Śródziemnego, potocznie zwana brodą zakonnika barba di frate. Jest to bardzo zdrowe warzywo, zawiera dużo witaminy A, B, C, sole mineralne, żelazo i wapń. Solankę można jeść podobnie jak szpinak na surowo lub po obróbce cieplnej (gotowaną, duszoną, smażoną). Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów" na pyszne i lekkie spaghetti z solanką.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Spaghetti z agretti, czyli makaron z solanką. Prosty przepis
Królestwo garów
Składniki
  • 2 porcje spaghetti
  • 160 – 200 g agretti
  • 4 fileciki anchois
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo zmielony
  • kawałek chili
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 80 g mini pomidorków lub pomidorków koktajlowych
  • ser typu parmezan
Przepis
  • Solankę umyć i odrzucić grubsze łodygi.
  • Czosnek rozgnieść.
  • Anchois posiekać.
  • Chili posiekać.
  • Spaghetti ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić anchois i smażyć około 2 minut. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Wrzucić agretti, chili i smażyć około 3 minut. Wlać łyżkę wody z gotowania makaronu.
  • Następnie dodać makaron, wymieszać wszystko razem. Dodać pomidorki i wymieszać.
  • Oprószyć pieprzem.
  • Przed podaniem posypać startym serem.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Spaghetti z agretti, czyli makaron z solanką. Prosty przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1svmlr
d1svmlr
d1svmlr
d1svmlr
Więcej tematów
d1svmlr