Spaghetti z agretti, czyli makaron z solanką. Prosty przepis
Solanka, agretti to włoskie warzywo, trawa śródziemnomorska rosnąca w rejonie Morza Śródziemnego, potocznie zwana brodą zakonnika barba di frate. Jest to bardzo zdrowe warzywo, zawiera dużo witaminy A, B, C, sole mineralne, żelazo i wapń. Solankę można jeść podobnie jak szpinak na surowo lub po obróbce cieplnej (gotowaną, duszoną, smażoną). Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów" na pyszne i lekkie spaghetti z solanką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Solankę umyć i odrzucić grubsze łodygi.
- Czosnek rozgnieść.
- Anchois posiekać.
- Chili posiekać.
- Spaghetti ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić anchois i smażyć około 2 minut. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Wrzucić agretti, chili i smażyć około 3 minut. Wlać łyżkę wody z gotowania makaronu.
- Następnie dodać makaron, wymieszać wszystko razem. Dodać pomidorki i wymieszać.
- Oprószyć pieprzem.
- Przed podaniem posypać startym serem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze