Spaghetti z agretti, czyli makaron z solanką. Prosty przepis

Solanka, agretti to włoskie warzywo, trawa śródziemnomorska rosnąca w rejonie Morza Śródziemnego, potocznie zwana brodą zakonnika barba di frate. Jest to bardzo zdrowe warzywo, zawiera dużo witaminy A, B, C, sole mineralne, żelazo i wapń. Solankę można jeść podobnie jak szpinak na surowo lub po obróbce cieplnej (gotowaną, duszoną, smażoną). Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów" na pyszne i lekkie spaghetti z solanką.

Spaghetti z agretti, czyli makaron z solanką. Prosty przepisSpaghetti z agretti, czyli makaron z solanką. Prosty przepis
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 2 porcje spaghetti
  • 160 – 200 g agretti
  • 4 fileciki anchois
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo zmielony
  • kawałek chili
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 80 g mini pomidorków lub pomidorków koktajlowych
  • ser typu parmezan

Przepis

  • Solankę umyć i odrzucić grubsze łodygi.
  • Czosnek rozgnieść.
  • Anchois posiekać.
  • Chili posiekać.
  • Spaghetti ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić anchois i smażyć około 2 minut. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Wrzucić agretti, chili i smażyć około 3 minut. Wlać łyżkę wody z gotowania makaronu.
  • Następnie dodać makaron, wymieszać wszystko razem. Dodać pomidorki i wymieszać.
  • Oprószyć pieprzem.
  • Przed podaniem posypać startym serem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja