Mini pizze z cukinią. Tak pyszne, że trudno się im oprzeć
Cukiniowy farsz, wyrazisty ser i chrupiące ciasto to połączenie idealne. Mini pizze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Skusicie się? Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Dla dzieci
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 200 g mąki orkiszowej
- 250 g maki pszennej
- ½ łyżeczka cukru
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
Ponadto:
- ser parmezan
- gorgonzola
- mąka do podsypania
Przepis
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki orkiszowej. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto.
- Formułujemy kulę, przekładamy do wysokiej miseczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii.
- Cukinię kroimy w kosteczkę, zalewamy 100 ml wody wymieszanej z solą i odstawiamy na 15 min. Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem.
- Delikatnie odciskamy, mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na ok. 6 równych części.
- Każdą część wałkujemy na okrąg (grubość i wielkość zależy na ile kawałków ciasto zostanie podzielone, grubość najlepsza to ok. 0,4 cm) i układamy na blasze podsypaną mąką.
- Na środek nakładamy cukinię zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie farsz.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 30 min w 180 st. C.
- Ok. 5 min przed końcem pieczenia, na cukinię do każdej pizzy, dodajemy starty parmezan, albo ser gorgonzolę. Dzięki temu, uzyskamy dwa różne smaki, delikatniejsze z parmezanem i wyrazisty z gorgonzolą.
- Tak przygotowane pizze można podawać na gorąco, lub zimno. Można jeść w całości lub pokroić każdą jak pizze, na 4 równe części.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl