Mini pizze z cukinią. Tak pyszne, że trudno się im oprzeć

Cukiniowy farsz, wyrazisty ser i chrupiące ciasto to połączenie idealne. Mini pizze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Skusicie się? Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Mini pizze z cukinią. Tak pyszne, że trudno się im oprzećMini pizze z cukinią. Tak pyszne, że trudno się im oprzeć
Monika Lemko

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 250 g maki pszennej
  • ½ łyżeczka cukru
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek, bazylia
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
  • 1 łyżka soli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku

Ponadto:

  • ser parmezan
  • gorgonzola
  • mąka do podsypania

Przepis

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki orkiszowej. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do wysokiej miseczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii.
  • Cukinię kroimy w kosteczkę, zalewamy 100 ml wody wymieszanej z solą i odstawiamy na 15 min. Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem.
  • Delikatnie odciskamy, mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na ok. 6 równych części.
  • Każdą część wałkujemy na okrąg (grubość i wielkość zależy na ile kawałków ciasto zostanie podzielone, grubość najlepsza to ok. 0,4 cm) i układamy na blasze podsypaną mąką.
  • Na środek nakładamy cukinię zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie farsz.
  • Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 30 min w 180 st. C.
  • Ok. 5 min przed końcem pieczenia, na cukinię do każdej pizzy, dodajemy starty parmezan, albo ser gorgonzolę. Dzięki temu, uzyskamy dwa różne smaki, delikatniejsze z parmezanem i wyrazisty z gorgonzolą.
  • Tak przygotowane pizze można podawać na gorąco, lub zimno. Można jeść w całości lub pokroić każdą jak pizze, na 4 równe części.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia