Trwa ładowanie...
d1bjxpi
15-12-2020 13:40

Mini pizze z cukinią. Tak pyszne, że trudno się im oprzeć

Przepis

Cukiniowy farsz, wyrazisty ser i chrupiące ciasto to połączenie idealne. Mini pizze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Skusicie się? Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d1bjxpi
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 250 g maki pszennej
  • ½ łyżeczka cukru
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek, bazylia
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
  • 1 łyżka soli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku

Ponadto:

  • ser parmezan
  • gorgonzola
  • mąka do podsypania
Przepis
  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki orkiszowej. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do wysokiej miseczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii.
  • Cukinię kroimy w kosteczkę, zalewamy 100 ml wody wymieszanej z solą i odstawiamy na 15 min. Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem.
  • Delikatnie odciskamy, mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na ok. 6 równych części.
  • Każdą część wałkujemy na okrąg (grubość i wielkość zależy na ile kawałków ciasto zostanie podzielone, grubość najlepsza to ok. 0,4 cm) i układamy na blasze podsypaną mąką.
  • Na środek nakładamy cukinię zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie farsz.
  • Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 30 min w 180 st. C.
  • Ok. 5 min przed końcem pieczenia, na cukinię do każdej pizzy, dodajemy starty parmezan, albo ser gorgonzolę. Dzięki temu, uzyskamy dwa różne smaki, delikatniejsze z parmezanem i wyrazisty z gorgonzolą.
  • Tak przygotowane pizze można podawać na gorąco, lub zimno. Można jeść w całości lub pokroić każdą jak pizze, na 4 równe części.
Mini pizze z cukinią. Tak pyszne, że trudno się im oprzeć
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj