Pizza

Pizza to włoskie danie, które zna niemal cały świat. Na cieście cienkim lub grubym, z szynką lub salami, w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Każdy lubi inną, a aktualnie rodzajów pizzy jest tak wiele, że każdy może znaleźć coś dla siebie i swojego podniebienia.

Pizza to włoskie danie, które aktualnie możemy zjeść w wielu miastach na świecie. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych pizzerie stanowią stały element wielu wielkomiejskich ulic. Wszystko zaczęło się jednak w Neapolu, gdzie zaczęto wypiekać okrągłe drożdżowe placki, na które kładziono ser oraz dodawano sos pomidorowy. W tym włoskim powstały również pierwsze lokale serwujące pizze, czyli popularne do dziś pizzerie.

**Rodzaje i odmiany pizzy **Możemy wyróżnić dwie odmiany włoskiej pizzy: rzymska oraz neapolitańska. Ta pierwsza charakteryzuje się grubym ciastem, które ma za zadanie podtrzymywać liczne dodatki. Brzegi pizzy rzymskiej są zarumienione oraz zaokrąglone. To właśnie z tym rodzajem placka najczęściej spotkamy się, jeśli wybierzemy się do polskiej pizzerii.

Pizza neapolitańska, czyli tradycyjna włoska pizza, nie ma regularnego okrągłego kształtu, a jej ciasto jest bardzo cienkie. Ze względu na obowiązujące zasady, musi być również wytwarzana z lokalnych składników, m.in. pomidorów Sam Marzano oraz mozzarelli z mleka bawolic. Ciasto do pizzy neapolitańskiej musi być wyrabiane ręcznie lub przy użyciu wolnoobrotowego miksera. Co istotne, ten rodzaj pizzy musi być także wypiekany w piecu opalanym drewnem.

Wyróżniamy jedynie trzy rodzaje tradycyjnej pizzy: margheritta, marinara i bianca . Z pewnością wszyscy dobrze znamy margherittę, czyli pizzę z sosem pomidorowym, serem mozzarella fior di latte, oliwą, bazylią i parmezanem. Marinara charakteryzuje się tym, że nie jest podawana z serem, a w neapolitańskiej pizzy bianca nie znajdziemy sosu pomidorowego.

Pizza – dodatkiAktualnie pizza serwowana jest w wielu lokalach gastronomicznych i nie zawsze wytwarza się ją z uwzględnieniem odgórnych zasad. Chociaż tradycyjnie włoska pizza powinna mieć maksymalnie 3 dodatki, bez problemu znajdziemy pizzerie, w których podawane placki będą aż uginały się od położonych na serze warzyw i kawałków mięsa. Najczęstszym dodatkiem mięsnym jest szynka i salami, a najczęściej wybierane warzywa to papryka, kukurydza, cebula i oliwki.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania
WIDEO

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Daria Rudny-Dul Daria Rudny-Dul
Marzena Pęcak Marzena Pęcak
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?

Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?

Paulina Hermann Paulina Hermann
Potrawy znane z bajek

Potrawy znane z bajek

Nie tylko pizza, czyli kuchnia włoska

Nie tylko pizza, czyli kuchnia włoska

Jakich przypraw użyć do pizzy?

Jakich przypraw użyć do pizzy?

Włoskie bombery – co to jest?

Włoskie bombery – co to jest?