Trwa ładowanie...
d21bz3r

Pizza

iStock
Źródło: iStock

Pizza to włoskie danie, które zna niemal cały świat. Na cieście cienkim lub grubym, z szynką lub salami, w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Każdy lubi inną, a aktualnie rodzajów pizzy jest tak wiele, że każdy może znaleźć coś dla siebie i swojego podniebienia.

Pizza to włoskie danie, które aktualnie możemy zjeść w wielu miastach na świecie. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych pizzerie stanowią stały element wielu wielkomiejskich ulic. Wszystko zaczęło się jednak w Neapolu, gdzie zaczęto wypiekać okrągłe drożdżowe placki, na które kładziono ser oraz dodawano sos pomidorowy. W tym włoskim powstały również pierwsze lokale serwujące pizze, czyli popularne do dziś pizzerie.

*Rodzaje i odmiany pizzy *
Możemy wyróżnić dwie odmiany włoskiej pizzy: rzymska oraz neapolitańska. Ta pierwsza charakteryzuje się grubym ciastem, które ma za zadanie podtrzymywać liczne dodatki. Brzegi pizzy rzymskiej są zarumienione oraz zaokrąglone. To właśnie z tym rodzajem placka najczęściej spotkamy się, jeśli wybierzemy się do polskiej pizzerii.

Pizza neapolitańska, czyli tradycyjna włoska pizza, nie ma regularnego okrągłego kształtu, a jej ciasto jest bardzo cienkie. Ze względu na obowiązujące zasady, musi być również wytwarzana z lokalnych składników, m.in. pomidorów Sam Marzano oraz mozzarelli z mleka bawolic. Ciasto do pizzy neapolitańskiej musi być wyrabiane ręcznie lub przy użyciu wolnoobrotowego miksera. Co istotne, ten rodzaj pizzy musi być także wypiekany w piecu opalanym drewnem.

Wyróżniamy jedynie trzy rodzaje tradycyjnej pizzy: margheritta, marinara i bianca . Z pewnością wszyscy dobrze znamy margherittę, czyli pizzę z sosem pomidorowym, serem mozzarella fior di latte, oliwą, bazylią i parmezanem. Marinara charakteryzuje się tym, że nie jest podawana z serem, a w neapolitańskiej pizzy bianca nie znajdziemy sosu pomidorowego.

Pizza – dodatki
Aktualnie pizza serwowana jest w wielu lokalach gastronomicznych i nie zawsze wytwarza się ją z uwzględnieniem odgórnych zasad. Chociaż tradycyjnie włoska pizza powinna mieć maksymalnie 3 dodatki, bez problemu znajdziemy pizzerie, w których podawane placki będą aż uginały się od położonych na serze warzyw i kawałków mięsa. Najczęstszym dodatkiem mięsnym jest szynka i salami, a najczęściej wybierane warzywa to papryka, kukurydza, cebula i oliwki.

Przepisy

d21bz3r
d21bz3r
d21bz3r
d21bz3r
d21bz3r
d21bz3r
Więcej tematów
d21bz3r