Trwa ładowanie...
d1bjxpi

Anchois

Fotolia
Źródło: Fotolia

Anchois (z hiszp. anchova, ang. anchovy, wym. pol. ãszuạ) – francuskie określenie przetworów z sardeli europejskiej – małej, tłustej ryby o wyrazistym zapachu i smaku. Sardela jest malutką rybą o długości sięgającej około 15-20 cm, blisko spokrewnioną ze śledziem i sardynką. Sardela europejska żyje w Morzu Czarnym, Morzu Śródziemnym, ale też w Oceanie Atlantyckim i Spokojnym. Żywi się planktonem. Anchois powstaje przez zasypanie ryby solą. W takiej solnej otoczce dojrzewa przez kilka miesięcy.

Jej połowy odbywają się od marca do czerwca oraz na przełomie września i października. Marynowana jest w soli w celu pozbycia się z niej nadmiaru wody i tłuszczu, a także wydobycia charakterystycznego smaku i zapachu. Sardela uważana jest za rybę bezpieczną, która nie zawiera metali ciężkich. Połowy sardeli nie wpływają negatywnie na różnorodność biologiczną mórz i oceanów.

Anchois przysmak, który podbił świat
Anchois to przysmak, którym rozkoszują się ludzie na całym świecie. W zależności od kraju jest podawana na wiele sposobów: świeża, surowa, wędzona, suszona i solona lub w postaci przetworów: filetów, koreczków lub pasty, często konserwowana z dodatkami.

Anchois – jak podawać
Anchois mają bardzo intensywny smak, dlatego stosuje się je wyłącznie jako dodatek lub przyprawę do potraw. Doskonale komponuje się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Jeśli chodzi o bardziej popularne dania, filety anchois mogą zostać dodane do sałatki Cezar. Nie oznacza to jednak, że tym samym trzeba rezygnować z charakterystycznego dla tego posiłku kurczaka, bo anchois i kurczak spokojnie mogą ze sobą występować. Coraz modniejszą potrawą robioną z anchois jest tapenada – z oliwkami czarnymi, kaparami i czosnkiem, którą doskonale uzupełni w zasadzie każdy rodzaj pieczywa. Z przekąsek warto zwrócić uwagę na anchois w cieście francuskim, a z sosów – na salsa verde.

Wartości odżywcze anchois w 100 g:
Żelazo 4,6 mg, wapń 132 mg, cholesterol 85 mg, białko 29 g, witamina D 6,9 mg, Witamina B6 0,2 mg.

d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj