Pizza po polsku. Puszysta i miękka
"Pizza z mojego dzieciństwa, to pizza na grubym, puszystym cieście. Mama piekła ją w prodiżu. W związku z tym, że byliśmy już bardzo znudzeni klasyczną pizzą na cienkim, postanowiłam dotrzeć do smaku z dzieciństwa. Cóż, efektem byliśmy zachwyceni" - pisze autorka bloga "Marta M.".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodaj olej i wymieszaj.
- Mąkę przesiej do miski od miksera, dodaj sól. Dodaj rozpuszczone drożdże.
- Wyrób ciasto, i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Nastaw piekarnik góra-dół na 180 st. C.
- Po wyrośnięciu podziel ciasto na dwie blaszki. Możesz je rozwałkować lub zwyczajnie ponaciągać rękoma.
- Moje dodatki to sos pomidorowy, ser, podsmażona cebulka z papryką, szynka.
- Pieczemy około 15 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl