Trwa ładowanie...
d19aubc
oprac. Katarzyna Gileta

Pizza po polsku. Puszysta i miękka

Przepis

"Pizza z mojego dzieciństwa, to pizza na grubym, puszystym cieście. Mama piekła ją w prodiżu. W związku z tym, że byliśmy już bardzo znudzeni klasyczną pizzą na cienkim, postanowiłam dotrzeć do smaku z dzieciństwa. Cóż, efektem byliśmy zachwyceni" - pisze autorka bloga "Marta M.".

d19aubc
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g drożdży świeżych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • spora szczypta soli
  • o dodatkach nie pisze, bo każdy ma swoje ulubione
Przepis
  • Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodaj olej i wymieszaj.
  • Mąkę przesiej do miski od miksera, dodaj sól. Dodaj rozpuszczone drożdże.
  • Wyrób ciasto, i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Nastaw piekarnik góra-dół na 180 st. C.
  • Po wyrośnięciu podziel ciasto na dwie blaszki. Możesz je rozwałkować lub zwyczajnie ponaciągać rękoma.
  • Moje dodatki to sos pomidorowy, ser, podsmażona cebulka z papryką, szynka.
  • Pieczemy około 15 minut.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Pizza po polsku. Puszysta i miękka
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d19aubc

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d19aubc
d19aubc
d19aubc
d19aubc
Więcej tematów
d19aubc