Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami
W cyklu "Szybkie gotowanie" tym razem dorsz Pesce All’Acqua pazza. Sos acqua pazza (z wł. szalona woda) prawdopodobnie odnosi się do stuletniej techniki gotowania ryb przez rybaków, którzy używali morskiej wody, aby gotować swoje połowy jeszcze na morzu. W kuchni włoskiej to sos, który występuje w wielu różnych odmianach. Od lekkich bulionów, do gęstych sosów pomidorowych, w których znajdowały się wszystkie rodzaje owoców morza, a nie tylko tradycyjnie białe ryby, a nawet kurczak. Oprócz białych ryb, standardowymi składnikami dania są: pomidory, woda, sól, oliwa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-3 |
- 2 świeże filety z dorsza (przekrojone na pół)
- 200 g czarnych oliwek z pestkami
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy Extra Virgin
- 2 fileciki anchois
- sól i pieprz do smaku
Na oliwie podgrzewamy rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy pomidory pelati razem z sosem, dokładamy czarne oliwki z pestkami i filety anchois. Gotujemy razem 5 minut. Dodajemy sól i pieprz, układamy cztery kawałki dorsza – zanurzamy je w sosie. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C lub zostawiamy na płycie kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy z ciabattą lub świeżym włoskim makaronem.
Zobacz także: prosty przepis z młodymi ziemniaczkami - najlepszy na lato
Polecamy wideo: Jak rozpoznać świeżą rybę?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze