Trwa ładowanie...
d2cnfso
26-07-2017 07:35

Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami

Przepis

W cyklu "Szybkie gotowanie" tym razem dorsz Pesce All’Acqua pazza. Sos acqua pazza (z wł. szalona woda) prawdopodobnie odnosi się do stuletniej techniki gotowania ryb przez rybaków, którzy używali morskiej wody, aby gotować swoje połowy jeszcze na morzu. W kuchni włoskiej to sos, który występuje w wielu różnych odmianach. Od lekkich bulionów, do gęstych sosów pomidorowych, w których znajdowały się wszystkie rodzaje owoców morza, a nie tylko tradycyjnie białe ryby, a nawet kurczak. Oprócz białych ryb, standardowymi składnikami dania są: pomidory, woda, sól, oliwa.

d2cnfso
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-3

www.kuchennymidrzwiami.pl
Źródło: www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki
  • 2 świeże filety z dorsza (przekrojone na pół)
  • 200 g czarnych oliwek z pestkami
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy Extra Virgin
  • 2 fileciki anchois
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Na oliwie podgrzewamy rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy pomidory pelati razem z sosem, dokładamy czarne oliwki z pestkami i filety anchois. Gotujemy razem 5 minut. Dodajemy sól i pieprz, układamy cztery kawałki dorsza – zanurzamy je w sosie. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C lub zostawiamy na płycie kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy z ciabattą lub świeżym włoskim makaronem.
Zobacz także: prosty przepis z młodymi ziemniaczkami - najlepszy na lato

Polecamy wideo: Jak rozpoznać świeżą rybę?

Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj