Pierogi z kurkami. Smakują wyśmienicie
Jedliście kiedyś pierogi z kurkami? Są tak pyszne, że warto przygotować je chociaż raz. Takie pierogi świetnie smakują zarówno od razu po ugotowaniu, jak i podsmażone na maśle.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 80 dag kurek, oczyszczonych drobno pokrojonych
- 4 szalotki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Do mąki przesianej przez sito dodajemy jajko i zagniatamy. Dodajemy sól, stopniowo dolewamy wody, cały czas zagniatając. Ciasto jest gotowe, gdy nie przykleja się do palców.
- Na patelni z oliwą podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki, doprawiamy i smażymy do całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
- Ciasto wałkujemy po kawałku, średnio cienko. Ponieważ farsz z kurek jest dosyć ciężki, przy zbyt cienkim cieście mogą robić się dziury. Z podanej ilości ciasta, wałkowanego jak powyżej, wyszło 60 pierogów. Grubość ciasta była dobrym uzupełnieniem dużej ilości farszu, nie dominowała!
- Wykrajamy kółka, pomocna może być większa szklanka lub kubek. Farsz układamy na środku kółka, brzegi zwilżamy woda (będą się lepiej kleić) i zamykamy ręcznie lub widelcem. Forma zamykania jest dowolna.
- Pierogi wrzucamy do wrzątku, czekamy aż wypłyną i odławiamy. W przypadku pierogów z kurkami jestem zmuszona przez moje kubki smakowe do ich lekkiego przysmażenia na patelni, oczywiście nie jest to zabieg obowiązkowy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze