Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Chrupiące i proste w przygotowaniu - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.obiadgotowy.pl
Podziel się

Pyszne pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Ich smak podkręci sposób przygotowania - wyjdą chrupiące i pachnące. Popijane barszczem rozpływają się w ustach. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Obiad gotowy"

Składniki

Ciasto:

  • 120 g masła
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • jajko do posmarowania
  • kminek do posypania
Przepis

Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego - ok. godziny. Ostudzić, odcedzić (wywar zachować), grzyby zmielić na maszynce. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna - opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju, dodać kapustę, smażyć, aż lekko się podrumieni, dodać kminek, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Gotową kapustę pokroić nożem. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać kapustę i grzyby, doprawić majerankiem, pieprzem, posolić do smaku. Masło posiekać z mąką, dodać sól i śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wycinać koła o średnicy 10 cm, na każde nakładać farsz, zlepiać i układać na blasze. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C, przed podaniem lekko przestudzić (lepiej nie podawać od razu z piekarnika, gdyż nadzienie w środku długo jest gorące).
Zobacz także: bigos staropolski

Zobacz także: włoskie pierożki

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne