Trwa ładowanie...
d2hhaum
01-12-2017 20:31

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Chrupiące i proste w przygotowaniu

Przepis

Pyszne pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Ich smak podkręci sposób przygotowania - wyjdą chrupiące i pachnące. Popijane barszczem rozpływają się w ustach. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Obiad gotowy"

d2hhaum
4.7
(63 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
www.obiadgotowy.pl
Źródło: www.obiadgotowy.pl
Składniki

Ciasto:

  • 120 g masła
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • jajko do posmarowania
  • kminek do posypania
Przepis

Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego - ok. godziny. Ostudzić, odcedzić (wywar zachować), grzyby zmielić na maszynce. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna - opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju, dodać kapustę, smażyć, aż lekko się podrumieni, dodać kminek, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Gotową kapustę pokroić nożem. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać kapustę i grzyby, doprawić majerankiem, pieprzem, posolić do smaku. Masło posiekać z mąką, dodać sól i śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wycinać koła o średnicy 10 cm, na każde nakładać farsz, zlepiać i układać na blasze. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C, przed podaniem lekko przestudzić (lepiej nie podawać od razu z piekarnika, gdyż nadzienie w środku długo jest gorące).
Zobacz także: bigos staropolski
src="https://d.wpimg.pl/1734486549--662942653/bi.jpg"/>

Zobacz także: włoskie pierożki

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Chrupiące i proste w przygotowaniu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

71
19

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj