Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Chrupiące i proste w przygotowaniu
Pyszne pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Ich smak podkręci sposób przygotowania - wyjdą chrupiące i pachnące. Popijane barszczem rozpływają się w ustach. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Obiad gotowy"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Ciasto:
- 120 g masła
- 200 g mąki
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka kminku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- jajko do posmarowania
- kminek do posypania
Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego - ok. godziny. Ostudzić, odcedzić (wywar zachować), grzyby zmielić na maszynce. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna - opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju, dodać kapustę, smażyć, aż lekko się podrumieni, dodać kminek, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Gotową kapustę pokroić nożem. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać kapustę i grzyby, doprawić majerankiem, pieprzem, posolić do smaku. Masło posiekać z mąką, dodać sól i śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wycinać koła o średnicy 10 cm, na każde nakładać farsz, zlepiać i układać na blasze. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C, przed podaniem lekko przestudzić (lepiej nie podawać od razu z piekarnika, gdyż nadzienie w środku długo jest gorące).
Zobacz także: bigos staropolski
src="https://d.wpimg.pl/1734486549--662942653/bi.jpg"/>
Zobacz także: włoskie pierożki
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze