Phở gà trộn. Lekka sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym
Pyszną alternatywą dla klasycznej phở gà, zupy z makaronem ryżowym z kurczakiem, jest ta orzeźwiająca sałatka z jedwabiście miękkim makaronem phở i pikantnym dressingiem. Jest ona idealna w smaku i bardzo szybko się ją robi, o ile poprzedniego wieczoru ugotowałeś phở gà i zostało ci trochę kurczaka, makaronu i bulionu.Do sałatki podaje się miskę parującego bulionu drobiowego.W Wietnamie phở gà trộn serwowana jest w licznych kuchniach ulicznych, które mają w swoim menu również phở gà. Wietnamczycy wybierają to lekkie danie zwłaszcza w gorące letnie dni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 900 ml bulionu drobiowego (domowego lub gotowego)
- 1 filet z piersi kurczaka (ok. 200 g)
- 300 g bánh phở (makaron ryżowy, rozmiar M lub L)
- 1 i 1/2 łyżki oleju do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 2 czosnki dęte
- 4 łodygi kolendry
- 2 łyżki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 zielona sałata (np. sałata dębolistna, sałata czerwonolistna, sałata głowiasta lub mieszanka sałat)
- Sos chili do doprawienia (do smaku)
Sos:
- 120 ml bulionu drobiowego (domowego lub gotowego)
- 1 łyżeczka sosu chili (np. Sriracha)
- 1 łyżka białego octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- sól
- 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- sos rybny do smaku
- Zagotować bulion drobiowy. Następnie ustawić najniższy ogień, włożyć pierś z kurczaka i pozostawić na 15–20 minut.
- W tym czasie ugotować makaron ryżowy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, dokładnie opłukać zimną wodą, odsączyć i przełożyć do miski. Skropić 1/2 łyżki oleju i dobrze wymieszać. Aby przygotować sos, wymieszać w misce bulion drobiowy z sosem chili, octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem i szczyptą soli, dobrze wymieszać i postawić obok kuchenki. Wymieszać skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami zimnej wody i również odstawić.
- Obrać i drobno posiekać ząbki czosnku. Pozostały olej podgrzać w garnku na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć, aż stanie się jasnożółty. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wlać mieszaninę sosów, doprowadzić do wrzenia i dodać rozpuszczoną skrobię, cały czas mieszając. Gdy tylko sos zgęstnieje, zdjąć go z ognia.
- Wyjąć piersi z kurczaka z bulionu i pozostawić do ostygnięcia na talerzu przykrytym folią spożywczą. Nie dopuścić do ostygnięcia bulionu.
- Czosnek dęty umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Kolendrę umyć, wytrząsnąć i oberwać liście. Posiekać orzeszki ziemne.
- Ostudzony sos doprawić odrobiną sosu rybnego. Mięso z kurczaka rozdrobnić lub pokroić w cienkie paski.
- Umyć sałatę, dobrze wysuszyć i rozłożyć do czterech salaterek. Na wierzchu rozłożyć makaron z mięsem z kurczaka i skropić sosem. Posypać kolendrą, orzeszkami ziemnymi i połową czosnku dętego.
- Pozostały czosnek rozłożyć do czterech małych miseczek, zalać gorącym bulionem i natychmiast podawać z sałatką z makaronu. Podawać z sosem chili, żeby goście mogli doprawić potrawę.
Przepis pochodzi z książki "Pho. Kultowa zupa z Wietnamu"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze