Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką
Połączenie pysznej pizzy i domowych bułeczek - to brzmi pyszne i wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Można wykorzystać do nich resztki warzywne i kawałki szynki. Przepis prosto z "Mientablog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- spora szczypta soli
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki czosnku
- pół łyżeczki cukru
- łyżka oliwy
Sos:
- 150 ml passaty pomidorowej
- pół cebuli czosnkowej
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- malutki kawałeczek posiekanej papryczki chili
- łyżka posiekanej bazylii
- łyżka posiekanego drobnego szczypiorku
- łyżeczka oliwy
Dodatki:
- mały zielony ogórek
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- mała papryka czerwona
- 80-90 startego sera np. mimolette
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- łyżka posiekanych ziół
- 3-4 plastry szynki np. szwarcwaldzkiej
Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, mieloną papryką i czosnkiem. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. W tym czasie posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy resztę składników na sos i dusimy, aż woda z pomidorów odparuje. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy je przestudzonym sosem. Posypujemy pokrojonymi w drobną kosteczkę warzywami, startym serem, mieloną papryką i ziołami. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm. Układamy je obok siebie w formie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ozdabiamy porwaną na mniejsze kawałki szynką i podajemy.
Zobacz także: owsianka pełna zdrowia - idealna na śniadanie
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze