Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym
Surimi w cieście to świetny pomysł na szybką i pyszną przekąskę. "Tak przygotowane paluszki krabowe są rewelacyjne na ciepło oraz po wystygnięciu. Ciasto możecie doprawić według własnego smaku.
Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko" - zachęca Diana, autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 400-500 g paluszków surimi
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki sezamu
- 1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Ponadto:
- mąka pszenna do obtaczania
- olej do głębokiego smażenia
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć folię z paluszków, a w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej. Paluszki dokładnie obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące. Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze