WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie w Sejmie. Wiemy, jaki temat chce poruszyć premier

Paluszki surimi - co warto wiedzieć przed zakupem?

Paluszki krabowe to niezbędnik do sushi, ale również sałatek lub rybnych przekąsek. Tradycja powstawania tego smakołyku zakłada, że to zdrowa dawka białka. Niestety, współcześnie nie brakuje w sklepach produktów, które w swoim składzie mają znikomą ilość mięsa kraba, a jedynie zbitą miazgę rybną. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o surimi, czym kierować przy zakupie i jak użyć go w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Paluszki surimi w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Paluszki surimi, nazywane często krabowymi, to niezbędny składnik do sushi, ale również sałatek lub przekąsek. Tradycja powstawania tego smakołyku zakłada, że to zdrowa dawka białka. Niestety, współcześnie nie brakuje w sklepach produktów, które w swoim składzie mają tanie mięso ryb, wodę i konserwanty. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o surimi, czym kierować przy zakupie i jak użyć go w kuchni.

/ 7Japoński specjał

Obraz
© 123RF.COM

Nazwa pochodzi z języka japońskiego - surimi to dosłownie "mielona ryba". I to właśnie kraj kwitnącej wiśni uważa się za jego ojczyznę. W 1969 roku w Japonii powstała pierwsza fabryka surimi, która miała ożywić tamtejszy przemysł przetwórstwa rybnego. Do wyrobu tego produktu używa się białych gatunków ryb, głównie mintaja, dorsza i morszczuka. Mięso jest obficie płukane, aby usunąć intensywny zapach, następnie rozdrabniane i mielone na kleistą masę. Ta zostaje później połączona z mąką, jajkami i olejem oraz doprawiona. Jest na tyle plastyczna, że łatwo uformować z niej oczekiwane kształty.

/ 7Paluszki krabowe bez kraba?

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach najczęściej dostać można zamknięte w hermetycznych opakowaniach lub mrożone surimi. Większość nie ma w swoim składzie mięsa kraba, a jedynie aromat imitujący jego zapach. Mimo to warto od czasu do czasu włączyć ten produkt do jadłospisu. Pod warunkiem, że kupimy wyrób z pełnowartościowym białkiem w składzie, a nie zbiorem konserwantów, spulchniaczy i aromatów. Zawsze należy więc czytać etykiety surimi - im krótszy skład tym lepiej. Sytuacją idealną jest, gdy producent dokładnie określa, z jakich ryb przygotowane jest surimi, a także gdy nie ma w nim dodatku białka, soi, sztucznych barwników i nawilżaczy.

/ 7Sałatka z surimi w awokado

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowane paluszków, 2 średnie łodygi selera naciowego, 1 puszka kukurydzy, 4 łyżki majonezu, 3 awokado, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: selera i paluszki pokroić, połączyć w misce z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestki, delikatnie wydrążyć środek i posiekać. Dodać do sałatki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w "miseczkach" z awokado.

/ 7Quesadillas z surimi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 placki tortilli, 2 opakowania surimi, ser żółty, 3 łyżki śmietany, 1 duży ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na połowie każdego placka ułożyć po kilka paluszków, dodać ser żółty, złożyć i zapiec. W tym czasie przygotować sos, łącząc śmietanę i rozgnieciony czosnek, doprawiając do smaku. Quesadillas podawać na ciepło z sosem.

/ 7Roladki z ogórka z surimi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 grubszy ogórek, opakowanie paluszków surimi, 100 g śmietankowego serka, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ogórka pokroić w podłużne paski - można to również zrobić za pomocą obieraczki. Na koniec każdego nałożyć pokrojone w paseczki surimi, dodać po łyżeczce doprawionego solą i pieprzem serka. Zawinąć i ewentualnie zabezpieczyć wykałaczką. Podawać po schłodzeniu.

/ 7Sałatka z surimi i kukurydzą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowanie miksu sałat, 1 puszka kukurydzy, 1/2 cebuli, opakowanie surimi, jogurt naturalny, sól i pieprz.

Przygotowanie: sałatę umyć i połączyć w misce z odcedzoną kukurydzą. Dodać pokrojone surimi i pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić do smaku, na końcu dodać jogurt i wymieszać całość.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce