Paluszki surimi - co warto wiedzieć przed zakupem?

Paluszki krabowe to niezbędnik do sushi, ale również sałatek lub rybnych przekąsek. Tradycja powstawania tego smakołyku zakłada, że to zdrowa dawka białka. Niestety, współcześnie nie brakuje w sklepach produktów, które w swoim składzie mają znikomą ilość mięsa kraba, a jedynie zbitą miazgę rybną. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o surimi, czym kierować przy zakupie i jak użyć go w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Paluszki surimi w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Paluszki surimi, nazywane często krabowymi, to niezbędny składnik do sushi, ale również sałatek lub przekąsek. Tradycja powstawania tego smakołyku zakłada, że to zdrowa dawka białka. Niestety, współcześnie nie brakuje w sklepach produktów, które w swoim składzie mają tanie mięso ryb, wodę i konserwanty. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o surimi, czym kierować przy zakupie i jak użyć go w kuchni.

/ 7Japoński specjał

Obraz
© 123RF.COM

Nazwa pochodzi z języka japońskiego - surimi to dosłownie "mielona ryba". I to właśnie kraj kwitnącej wiśni uważa się za jego ojczyznę. W 1969 roku w Japonii powstała pierwsza fabryka surimi, która miała ożywić tamtejszy przemysł przetwórstwa rybnego. Do wyrobu tego produktu używa się białych gatunków ryb, głównie mintaja, dorsza i morszczuka. Mięso jest obficie płukane, aby usunąć intensywny zapach, następnie rozdrabniane i mielone na kleistą masę. Ta zostaje później połączona z mąką, jajkami i olejem oraz doprawiona. Jest na tyle plastyczna, że łatwo uformować z niej oczekiwane kształty.

/ 7Paluszki krabowe bez kraba?

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach najczęściej dostać można zamknięte w hermetycznych opakowaniach lub mrożone surimi. Większość nie ma w swoim składzie mięsa kraba, a jedynie aromat imitujący jego zapach. Mimo to warto od czasu do czasu włączyć ten produkt do jadłospisu. Pod warunkiem, że kupimy wyrób z pełnowartościowym białkiem w składzie, a nie zbiorem konserwantów, spulchniaczy i aromatów. Zawsze należy więc czytać etykiety surimi - im krótszy skład tym lepiej. Sytuacją idealną jest, gdy producent dokładnie określa, z jakich ryb przygotowane jest surimi, a także gdy nie ma w nim dodatku białka, soi, sztucznych barwników i nawilżaczy.

/ 7Sałatka z surimi w awokado

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowane paluszków, 2 średnie łodygi selera naciowego, 1 puszka kukurydzy, 4 łyżki majonezu, 3 awokado, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: selera i paluszki pokroić, połączyć w misce z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestki, delikatnie wydrążyć środek i posiekać. Dodać do sałatki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w "miseczkach" z awokado.

/ 7Quesadillas z surimi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 placki tortilli, 2 opakowania surimi, ser żółty, 3 łyżki śmietany, 1 duży ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na połowie każdego placka ułożyć po kilka paluszków, dodać ser żółty, złożyć i zapiec. W tym czasie przygotować sos, łącząc śmietanę i rozgnieciony czosnek, doprawiając do smaku. Quesadillas podawać na ciepło z sosem.

/ 7Roladki z ogórka z surimi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 grubszy ogórek, opakowanie paluszków surimi, 100 g śmietankowego serka, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ogórka pokroić w podłużne paski - można to również zrobić za pomocą obieraczki. Na koniec każdego nałożyć pokrojone w paseczki surimi, dodać po łyżeczce doprawionego solą i pieprzem serka. Zawinąć i ewentualnie zabezpieczyć wykałaczką. Podawać po schłodzeniu.

/ 7Sałatka z surimi i kukurydzą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowanie miksu sałat, 1 puszka kukurydzy, 1/2 cebuli, opakowanie surimi, jogurt naturalny, sól i pieprz.

Przygotowanie: sałatę umyć i połączyć w misce z odcedzoną kukurydzą. Dodać pokrojone surimi i pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić do smaku, na końcu dodać jogurt i wymieszać całość.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu