Paluszki surimi - co warto wiedzieć przed zakupem?
Paluszki krabowe to niezbędnik do sushi, ale również sałatek lub rybnych przekąsek. Tradycja powstawania tego smakołyku zakłada, że to zdrowa dawka białka. Niestety, współcześnie nie brakuje w sklepach produktów, które w swoim składzie mają znikomą ilość mięsa kraba, a jedynie zbitą miazgę rybną. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o surimi, czym kierować przy zakupie i jak użyć go w kuchni.
Paluszki surimi w kuchni
Paluszki surimi, nazywane często krabowymi, to niezbędny składnik do sushi, ale również sałatek lub przekąsek. Tradycja powstawania tego smakołyku zakłada, że to zdrowa dawka białka. Niestety, współcześnie nie brakuje w sklepach produktów, które w swoim składzie mają tanie mięso ryb, wodę i konserwanty. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o surimi, czym kierować przy zakupie i jak użyć go w kuchni.
Japoński specjał
Nazwa pochodzi z języka japońskiego - surimi to dosłownie "mielona ryba". I to właśnie kraj kwitnącej wiśni uważa się za jego ojczyznę. W 1969 roku w Japonii powstała pierwsza fabryka surimi, która miała ożywić tamtejszy przemysł przetwórstwa rybnego. Do wyrobu tego produktu używa się białych gatunków ryb, głównie mintaja, dorsza i morszczuka. Mięso jest obficie płukane, aby usunąć intensywny zapach, następnie rozdrabniane i mielone na kleistą masę. Ta zostaje później połączona z mąką, jajkami i olejem oraz doprawiona. Jest na tyle plastyczna, że łatwo uformować z niej oczekiwane kształty.
Paluszki krabowe bez kraba?
W sklepach najczęściej dostać można zamknięte w hermetycznych opakowaniach lub mrożone surimi. Większość nie ma w swoim składzie mięsa kraba, a jedynie aromat imitujący jego zapach. Mimo to warto od czasu do czasu włączyć ten produkt do jadłospisu. Pod warunkiem, że kupimy wyrób z pełnowartościowym białkiem w składzie, a nie zbiorem konserwantów, spulchniaczy i aromatów. Zawsze należy więc czytać etykiety surimi - im krótszy skład tym lepiej. Sytuacją idealną jest, gdy producent dokładnie określa, z jakich ryb przygotowane jest surimi, a także gdy nie ma w nim dodatku białka, soi, sztucznych barwników i nawilżaczy.
Sałatka z surimi w awokado
Składniki: 1 opakowane paluszków, 2 średnie łodygi selera naciowego, 1 puszka kukurydzy, 4 łyżki majonezu, 3 awokado, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: selera i paluszki pokroić, połączyć w misce z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestki, delikatnie wydrążyć środek i posiekać. Dodać do sałatki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w "miseczkach" z awokado.
Quesadillas z surimi
Składniki: 4 placki tortilli, 2 opakowania surimi, ser żółty, 3 łyżki śmietany, 1 duży ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: na połowie każdego placka ułożyć po kilka paluszków, dodać ser żółty, złożyć i zapiec. W tym czasie przygotować sos, łącząc śmietanę i rozgnieciony czosnek, doprawiając do smaku. Quesadillas podawać na ciepło z sosem.
Roladki z ogórka z surimi
Składniki: 1 grubszy ogórek, opakowanie paluszków surimi, 100 g śmietankowego serka, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ogórka pokroić w podłużne paski - można to również zrobić za pomocą obieraczki. Na koniec każdego nałożyć pokrojone w paseczki surimi, dodać po łyżeczce doprawionego solą i pieprzem serka. Zawinąć i ewentualnie zabezpieczyć wykałaczką. Podawać po schłodzeniu.
Sałatka z surimi i kukurydzą
Składniki: 1 opakowanie miksu sałat, 1 puszka kukurydzy, 1/2 cebuli, opakowanie surimi, jogurt naturalny, sól i pieprz.
Przygotowanie: sałatę umyć i połączyć w misce z odcedzoną kukurydzą. Dodać pokrojone surimi i pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić do smaku, na końcu dodać jogurt i wymieszać całość.
mp/WP Kuchnia