Trwa ładowanie...
d322i7d
20-11-2019 13:15

Słodkie bułeczki drożdżowe. Idealne na śniadanie

Przepis

- Słodkie drożdżowe bułeczki, które wyrastają przez noc w lodówce to doskonały pomysł na gorące pieczywo na weekendowe śniadanie. Wystarczy przygotować wieczorem ciasto, a rano wcześniej wyjąć je z lodówki - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking"

d322i7d
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 450 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 4 g suchych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo-opcjonalnie:

  • garść sezamu
  • 30-50 g masła, 100 ml mleka lub 1 jajko
Przepis

Do większej miski przesiać mąkę. Wsypać do niej sól, cukier i suche drożdże. Wszystko razem lekko wymieszać. Mleko podgrzać. Powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące. Masło przełożyć do garnuszka, stopić je i przestudzić, aby nie było gorące. Jajka wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem.

Jajka, ciepłe mleko i stopione masło przelać do suchych składników. Wyrabiać dłonią przez około 3 minuty. Powinno powstać gładkie ciasto, które nie będzie przyklejało się do dłoni i ścianek naczynia. Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin. Najlepiej pozostawić je na całą noc.

Na 1-2 godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Ogrzane ciasto ponownie krótko zagnieść, aby odgazowało.Podzielić na niewielkie kawałki o dowolnej wielkości. Należy pamiętać, ze podczas pieczenia ciasto podwoi swoja objętość.

Z kawałków ciasta uformować kulki i układać je w formie, jedna obok drugiej. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. W międzyczasie stopić masło (lub lekko podgrzać mleko lub roztrzepać jajko). Przy pomocy pędzelka posmarować wyrośnięte bułeczki masłem, mlekiem lub jajkiem. Jeśli posmarujemy je masłem lub mlekiem, wtedy nabiorą maślanego smaku i będą miały delikatną skórkę. Jeśli posmarujemy jajkiem, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupka. Posmarowane bułeczki można obsypać sezamem. Niestety do masła ziarenka nie przykleją się i po upieczeniu będą się odklejać. Najlepiej w takim wypadku bułeczki smarować jajkiem.

Bułeczki piec przez około 30 minut. Powinny delikatnie się zarumienić. Upieczone bułeczki wyjąć z formy i wystudzić, najlepiej na kratce. Bułeczki są lekko słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub kolację do dobrego dżemu lub miodu.

Słodkie bułeczki drożdżowe. Idealne na śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj