Murzynek z malinami. To proste ciasto zrobisz w mniej niż godzinę
Wśród ciast, które kojarzą się z czasem dzieciństwa murzynek zajmuje zasłużone, ważne miejsce. To nieskomplikowane, a smakowite ciasto uda się każdemu i za każdym razem. Sprawdzony przepis na ten wypiek prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: maliny lub inne owoce (u mnie spora garść)
- cukier puder do posypania
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą. Następnie suche łączymy z mokrymi. Możecie wszystko wymieszać mikserem lub ręcznie. Masa musi być gładka, bez grudek. Po dokładnym wymieszaniu masa powinna być jednolita, a gdzieniegdzie mogą pojawić się pęcherzyki powietrza. Blaszkę (u mnie 20 cm na 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli nie jest silikonowy, smarujemy go tłuszczem, posypujemy mąką. Masę wylewamy do blaszki. Na wierzch można położyć owoce. Pieczemy w 190 stopniach około 45 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia nakłuć ciasto wykałaczką. Po wyjęciu wykałaczka powinna być sucha. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: Śliwki pod kruszonką
src="https://d.wpimg.pl/1052416478--441854254/kruszonki.jpg"/>
Polecamy wideo: sernik z malinami i ricottą
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze