Trwa ładowanie...
d10hg7c
27-04-2021 13:35

Młoda kapusta z koperkiem. Smakuje jak u babci!

Przepis

Wiosną na naszych talerzach nie może zabraknąć duszonej młodej kapusty – koniecznie ze świeżym koperkiem. Smakuje świetnie jako dodatek do obiadu lub jako samodzielnie danie.

d10hg7c
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 główka młodej kapusty (około 1-1,2 kg)
  • 1 cebula
  • 1 młoda marchew
  • 300 g kiełbasy drobiowej
  • 1 pęczek koperku
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 dojrzałe pomidory
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli i pieprz do smaku
Przepis
  • Kapustę posiekać, a cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce.
  • W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić cebulę oraz marchew.
  • Dusić warzywa, aż zmiękną, a następnie dodać posiekaną kapustę i zalać niewielką ilością wody – około 500 ml.
  • Przykryć pokrywką i dusić przez 10-15 minut.
  • Kiełbasę pokroić w plasterki, a pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  • Do miękkiej kapusty dodać kiełbasę, a następnie pokrojone w kostkę pomidory.
  • Dusić przez kolejne 10 minut, a w międzyczasie na małej patelni rozgrzać pozostałą część masła. Wsypać mąkę i delikatnie ją podprażyć.
  • Dodać zasmażkę do kapusty, ewentualnie można dolać niewielką ilość wody.
  • Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, a na koniec wrzucić posiekany drobno pęczek koperku.
  • Podawać na gorąco z chlebem lub młodymi ziemniakami. Można pominąć kiełbasę – wówczas kapusta z koperkiem będzie świetnym dodatkiem do niedzielnego schabowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Młoda kapusta z koperkiem. Smakuje jak u babci!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10hg7c
d10hg7c
d10hg7c
d10hg7c
Więcej tematów
d10hg7c