Młoda kapusta z koperkiem. Smakuje jak u babci!
Wiosną na naszych talerzach nie może zabraknąć duszonej młodej kapusty – koniecznie ze świeżym koperkiem. Smakuje świetnie jako dodatek do obiadu lub jako samodzielnie danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 1 główka młodej kapusty (około 1-1,2 kg)
- 1 cebula
- 1 młoda marchew
- 300 g kiełbasy drobiowej
- 1 pęczek koperku
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 dojrzałe pomidory
- przyprawy: 1 łyżeczka soli i pieprz do smaku
- Kapustę posiekać, a cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce.
- W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić cebulę oraz marchew.
- Dusić warzywa, aż zmiękną, a następnie dodać posiekaną kapustę i zalać niewielką ilością wody – około 500 ml.
- Przykryć pokrywką i dusić przez 10-15 minut.
- Kiełbasę pokroić w plasterki, a pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
- Do miękkiej kapusty dodać kiełbasę, a następnie pokrojone w kostkę pomidory.
- Dusić przez kolejne 10 minut, a w międzyczasie na małej patelni rozgrzać pozostałą część masła. Wsypać mąkę i delikatnie ją podprażyć.
- Dodać zasmażkę do kapusty, ewentualnie można dolać niewielką ilość wody.
- Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, a na koniec wrzucić posiekany drobno pęczek koperku.
- Podawać na gorąco z chlebem lub młodymi ziemniakami. Można pominąć kiełbasę – wówczas kapusta z koperkiem będzie świetnym dodatkiem do niedzielnego schabowego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze