Cebula – opis, właściwości, zastosowanie

Cebula to nie tylko popularne warzywo, lecz także aromatyczna przyprawa i cenione lekarstwo na różne dolegliwości. Cebula jest niezbędna w każdej kuchni - urozmaica różnorodne potrawy.

Cebula doda wyrazistości smakowi potraw
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Edyta Maciejczak

Cebula – pochodzenie

Cebula jest to warzywo z rodziny amarylkowatych, należące do rodzaju 'czosnek'. Jako warzywo uprawiana jest we wszystkich krajach. Jak głosi historia, prawdopodobnie pochodzi z Azji Środkowej. Cebula jest łatwa zarówno do uprawy, jak i przechowywania. Można wyróżnić wiele odmian cebuli, które różnią się kolorem (od białego do fioletowego), kształtem (od kulistego do stożkowego) i rozmiarem (średnica od 10 mm do 8 cm). Dobra cebula powinna być twarda, posiadać skórkę mocną i zwartą na całej powierzchni.

Cebula – opis

Cebula składa się ze skróconej łodygi (tzw. piętka). Dęte głąbiki wynoszą w górę kwiatostany. Głąbiki nad cebulą przechodzą przez rurkę tworzoną przez zwinięte i skrócone liście asymilacyjne. Mięsiste pochwy liściowe są jadalną częścią cebuli. Tworzą się w dolnej części rośliny – organ spichrzowy. Cebula posiada także liście asymilacyjne – zielone i dęte, czasami spożywane zamiast szczypioru.

Cebula – jak kroić, żeby nie płakać?

Z pewnością każdy z nas „płakał” przy krojeniu cebuli. Dzieje się to za sprawą enzymu LFS, który w połączeniu z aminokwasami powoduje przekształcenie ich w kwasy sulfonowe. Owe kwasy przechodzą w lotny sulfin etylu podrażniający śluzówkę oczu. Jest jednak sposób na spokojne krojenie cebuli. Wystarczy obierać ja pod zimną wodą lub schować na 10 minut do zamrażarki. Jeśli to nie przyniesie efektu można gotować cebulę przez 5 min.

Cebula – wartości odżywcze

Wartość energetyczna 100 g cebuli wynosi 40 kcal. Ponadto, białko stanowi ogółem 1,10 g, tłuszcz - 0,10 g, węglowodany - 9,34 g, błonnik - 1,7 g.
W cebuli odnajdziemy źródło witamin C, B1, B2, B6, A, E, PP i K oraz minerałów wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, sodu, cynku i przede wszystkim potasu. Bogata jest także w kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę niacynę.

Cebula – zastosowanie w kuchni

Cebula charakteryzuje się przeważnie ostro-gorzkim smakiem z odrobiną słodkiej nuty. Generalnie możemy wyróżnić tu szeroką gamę aromatów w różnej skali ostrości. Cebula jest bardzo popularnym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Stosowana jest zarówno jako warzywo, jak i przyprawa. Nie tylko doda aromatyczności, ale także wzbogaci potrawę w wartości odżywcze. Urozmaica smak mięs (idealnie pasuje do mielonego)
, nadając im wyrazistość. Z powodzeniem można doprawiać cebulą zupy, marynaty, sosy i potrawy warzywne. Podkreśli także aromatyczny smak bulionów i pieczeni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej kanapki czy sałatki.

Cebula – właściwości lecznicze

Cebula bogata jest w witaminę C i substancje bakteriobójcze, które niszczą bakterie oporne na działanie antybiotyków. Dlatego stosowana jest często przy przeziębieniu. Przejawia właściwości wykrztuśne, dlatego ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle i górnych drogach oddechowych.

Jak dowodzą naukowcy, regularne spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory – jelita grubego, jamy ustnej, gardła, nerek, jajników oraz trzustki.

Cebula rozrzedza krew i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Wysoka zawartość potasu obniża ciśnienie tętnicze. Naukowcy przekonują, że regularne spożywanie surowej cebuli zwiększa ilość właściwego cholesterolu HDL i zmniejsza niepotrzebny LDL.

Ponadto, cebula pobudza apetyt i przyspiesza przemianę materii. Działa także przeciwpasożytniczo i przeciwdziała zaparciom.

Spożywanie cebuli wskazane jest po kuracji antybiotykami ze względu na działanie grzybobójcze. Glukokinina występująca w cebuli zapobiega rozwojowi cukrzycy, wspomaga jej leczenie. Surowa cebula pomoże obniżyć poziom cukru we krwi.

Dzięki swoim właściwościom cebula niszczy bakterie odpowiedzialne za infekcje skóry, dlatego zaleca się jej stosowanie w leczeniu trądziku, blizn, ran, oparzeń czy ropni.

Reasumując, cebula jest niezwykle cennym produktem o szerokim zastosowaniu. Dlatego warto ją zawsze mieć w swojej kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów