Miniomleciki pizzowe i sałatka z ciecierzycy i papryki
Podwójnie pomidorowe omleciki świetnie sprawdzą się jako posiłek do pudełka. Są delikatne i puszyste. Proponuję podać je z dipem tzatziki i prostą sałatką na bazie ciecierzycy i papryki. Pamiętajcie o tym przepisie także przy okazji spotkań ze znajomymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
Miniomleciki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 30 g suszonych pomidorów z oliwy
- 3 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach (21 g)
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Sałatka:
- 150 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- pół małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 30 g ulubionych oliwek
*Dressing: *
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki miodu lub melasy z granatu
- sól i pieprz do smaku
Tzatziki:
- 2 ogórki gruntowe
- 120 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól do smaku
- 3 łyżeczki posiekanego koperku (opcjonalnie)
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka mieszamy łyżeczką z koncentratem i dodajemy stopniowo do białek, miksując na najmniejszych obrotach tylko do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę, orega-no, bazylię, czosnek, pieprz. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia, uważając, aby piana nie opadła.
Suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy je do ciasta razem z parmezanem. Ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewa-my olej. Łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Jemy na ciepło lub na zimno.
Papryki kroimy w niedużą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Oliwki kroimy w kawałki. Do ciecierzycy dodajemy papryki, cebulę, pietruszkę, oliwki. Składniki dressingu mieszamy i dodajemy do sałatki.
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy je solą i odstawiamy na 5 minut. Ogórki odciskamy z soku i dodajemy do jogurtu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, koperek (jeśli używamy) i doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Jeśli ogórek ma dużo nasion, należy je wcześniej wykroić.
Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły "Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze