Trwa ładowanie...
d1qidji
09-10-2019 10:57

Miniomleciki pizzowe i sałatka z ciecierzycy i papryki

Przepis

Podwójnie pomidorowe omleciki świetnie sprawdzą się jako posiłek do pudełka. Są delikatne i puszyste. Proponuję podać je z dipem tzatziki i prostą sałatką na bazie ciecierzycy i papryki. Pamiętajcie o tym przepisie także przy okazji spotkań ze znajomymi.

d1qidji
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Malwina Bareła
Źródło: Malwina Bareła
Składniki

Miniomleciki:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 30 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 3 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach (21 g)
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Sałatka:

  • 150 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 30 g ulubionych oliwek

*Dressing: *

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki miodu lub melasy z granatu
  • sól i pieprz do smaku

Tzatziki:

  • 2 ogórki gruntowe
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki posiekanego koperku (opcjonalnie)
Przepis

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka mieszamy łyżeczką z koncentratem i dodajemy stopniowo do białek, miksując na najmniejszych obrotach tylko do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę, orega-no, bazylię, czosnek, pieprz. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia, uważając, aby piana nie opadła.

Suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy je do ciasta razem z parmezanem. Ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewa-my olej. Łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Jemy na ciepło lub na zimno.

Papryki kroimy w niedużą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Oliwki kroimy w kawałki. Do ciecierzycy dodajemy papryki, cebulę, pietruszkę, oliwki. Składniki dressingu mieszamy i dodajemy do sałatki.

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy je solą i odstawiamy na 5 minut. Ogórki odciskamy z soku i dodajemy do jogurtu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, koperek (jeśli używamy) i doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Jeśli ogórek ma dużo nasion, należy je wcześniej wykroić.

Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły "Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Miniomleciki pizzowe i sałatka z ciecierzycy i papryki
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qidji
d1qidji
d1qidji
d1qidji
Więcej tematów
d1qidji