Kremowy i delikatny. Domowy twarożek, który robi się sam

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Hit sieci

Obraz
© 123RF.COM

Panuje moda na wszystko, co jest fit, bio i eko. Ostatnio hitem w mediach społecznościowych i na blogach kulinarnych jest domowy twarożek. Do jego przygotowania wystarczy jedynie duży kubek greckiego jogurtu.

/ 5Superfood

Obraz
© 123RF.COM

Jogurt grecki jest znacznie bardziej gęsty od tradycyjnego. Zawiera również więcej tłuszczu. Ma zrównoważony słodko-kwaskowaty smak. - W porównaniu do tradycyjnego ma znacznie wyższą zawartość białka. Dzięki czemu syci na dłużej. Sprawdzi się więc na śniadanie. Poleca się go również osobom na diecie. Zawarte w nim bakterie probiotyczne regulują pracę jelit, zapobiegają zaparciom i biegunkom. Jogurt grecki zawiera mniej węglowodanów i sodu, znajdziemy w nim jednak więcej tłuszczu (ok. 10 proc) – tłumaczy w rozmowie z WP Kobieta dietetyk kliniczny Nutri Creative, Anna Jasińska.

/ 5Jak wybrać najlepszy?

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

Jeszcze do niedawna jogurty greckie były dostępne jedynie w delikatesach. Obecnie znajdziemy je w ofercie dyskontów, osiedlowych sklepików oraz lokalnych spółdzielni mleczarskich. Musimy jednak zwrócić uwagę na etykietę. - Na sklepowych półkach zamiast oryginalnego produktu możemy znaleźć jogurty typu greckiego lub bałkańskiego, które z tym prawdziwym nie mają zbyt wiele wspólnego. Producenci dodają bowiem do nich pasteryzowaną śmietankę i obniżają zawartość tłuszczu. W składzie jogurtu powinno być jedynie pasteryzowane mleko oraz bakterie – wyjaśnia ekspert.

/ 5Idealny na śniadanie

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy 500 g prawdziwego jogurtu greckiego, by przygotować pyszny twarożek. Dużą miskę wyłóż gazą, czystą tetrową pieluchą lub lnianą ściereczką. Wylej na nią jogurt, zbierz rogi, zwiąż i delikatnie odciśnij. Zawieś ściereczkę nad zlewem lub miską na ok. 12 godzin. W tym czasie serwatka oddzieli się od sera. Pamiętaj, by jej nie wylewać, ponieważ jest pełna cennych składników odżywczych. Można ją dodawać do koktajli i smoothies. W serwetce powstanie delikatny i kremowy serek.

/ 5Dodaj ulubione składniki

Obraz
© 123RF.COM

Do serka możesz dodać ulubione składniki – rzodkiewkę, szczypiorek, zioła, wędzoną paprykę, czosnek, suszone pomidory, oliwki, nasiona czarnuszki, posiekane orzechy. Świetnie będzie się również komponował ze słodkimi dodatkami takimi jak żurawina czy miód. Można jeść go solo, z bagietką albo dodać do naleśników. Palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje