Hit sieci
Panuje moda na wszystko, co jest fit, bio i eko. Ostatnio hitem w mediach społecznościowych i na blogach kulinarnych jest domowy twarożek. Do jego przygotowania wystarczy jedynie duży kubek greckiego jogurtu.
Superfood
Jogurt grecki jest znacznie bardziej gęsty od tradycyjnego. Zawiera również więcej tłuszczu. Ma zrównoważony słodko-kwaskowaty smak. - W porównaniu do tradycyjnego ma znacznie wyższą zawartość białka. Dzięki czemu syci na dłużej. Sprawdzi się więc na śniadanie. Poleca się go również osobom na diecie. Zawarte w nim bakterie probiotyczne regulują pracę jelit, zapobiegają zaparciom i biegunkom. Jogurt grecki zawiera mniej węglowodanów i sodu, znajdziemy w nim jednak więcej tłuszczu (ok. 10 proc) – tłumaczy w rozmowie z WP Kobieta dietetyk kliniczny Nutri Creative, Anna Jasińska.
Jak wybrać najlepszy?
Jeszcze do niedawna jogurty greckie były dostępne jedynie w delikatesach. Obecnie znajdziemy je w ofercie dyskontów, osiedlowych sklepików oraz lokalnych spółdzielni mleczarskich. Musimy jednak zwrócić uwagę na etykietę. - Na sklepowych półkach zamiast oryginalnego produktu możemy znaleźć jogurty typu greckiego lub bałkańskiego, które z tym prawdziwym nie mają zbyt wiele wspólnego. Producenci dodają bowiem do nich pasteryzowaną śmietankę i obniżają zawartość tłuszczu. W składzie jogurtu powinno być jedynie pasteryzowane mleko oraz bakterie – wyjaśnia ekspert.
Idealny na śniadanie
Wystarczy 500 g prawdziwego jogurtu greckiego, by przygotować pyszny twarożek. Dużą miskę wyłóż gazą, czystą tetrową pieluchą lub lnianą ściereczką. Wylej na nią jogurt, zbierz rogi, zwiąż i delikatnie odciśnij. Zawieś ściereczkę nad zlewem lub miską na ok. 12 godzin. W tym czasie serwatka oddzieli się od sera. Pamiętaj, by jej nie wylewać, ponieważ jest pełna cennych składników odżywczych. Można ją dodawać do koktajli i smoothies. W serwetce powstanie delikatny i kremowy serek.
Dodaj ulubione składniki
Do serka możesz dodać ulubione składniki – rzodkiewkę, szczypiorek, zioła, wędzoną paprykę, czosnek, suszone pomidory, oliwki, nasiona czarnuszki, posiekane orzechy. Świetnie będzie się również komponował ze słodkimi dodatkami takimi jak żurawina czy miód. Można jeść go solo, z bagietką albo dodać do naleśników. Palce lizać!