Kremowy i delikatny. Domowy twarożek, który robi się sam

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Hit sieci

Obraz
© 123RF.COM

Panuje moda na wszystko, co jest fit, bio i eko. Ostatnio hitem w mediach społecznościowych i na blogach kulinarnych jest domowy twarożek. Do jego przygotowania wystarczy jedynie duży kubek greckiego jogurtu.

/ 5Superfood

Obraz
© 123RF.COM

Jogurt grecki jest znacznie bardziej gęsty od tradycyjnego. Zawiera również więcej tłuszczu. Ma zrównoważony słodko-kwaskowaty smak. - W porównaniu do tradycyjnego ma znacznie wyższą zawartość białka. Dzięki czemu syci na dłużej. Sprawdzi się więc na śniadanie. Poleca się go również osobom na diecie. Zawarte w nim bakterie probiotyczne regulują pracę jelit, zapobiegają zaparciom i biegunkom. Jogurt grecki zawiera mniej węglowodanów i sodu, znajdziemy w nim jednak więcej tłuszczu (ok. 10 proc) – tłumaczy w rozmowie z WP Kobieta dietetyk kliniczny Nutri Creative, Anna Jasińska.

/ 5Jak wybrać najlepszy?

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

Jeszcze do niedawna jogurty greckie były dostępne jedynie w delikatesach. Obecnie znajdziemy je w ofercie dyskontów, osiedlowych sklepików oraz lokalnych spółdzielni mleczarskich. Musimy jednak zwrócić uwagę na etykietę. - Na sklepowych półkach zamiast oryginalnego produktu możemy znaleźć jogurty typu greckiego lub bałkańskiego, które z tym prawdziwym nie mają zbyt wiele wspólnego. Producenci dodają bowiem do nich pasteryzowaną śmietankę i obniżają zawartość tłuszczu. W składzie jogurtu powinno być jedynie pasteryzowane mleko oraz bakterie – wyjaśnia ekspert.

/ 5Idealny na śniadanie

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy 500 g prawdziwego jogurtu greckiego, by przygotować pyszny twarożek. Dużą miskę wyłóż gazą, czystą tetrową pieluchą lub lnianą ściereczką. Wylej na nią jogurt, zbierz rogi, zwiąż i delikatnie odciśnij. Zawieś ściereczkę nad zlewem lub miską na ok. 12 godzin. W tym czasie serwatka oddzieli się od sera. Pamiętaj, by jej nie wylewać, ponieważ jest pełna cennych składników odżywczych. Można ją dodawać do koktajli i smoothies. W serwetce powstanie delikatny i kremowy serek.

/ 5Dodaj ulubione składniki

Obraz
© 123RF.COM

Do serka możesz dodać ulubione składniki – rzodkiewkę, szczypiorek, zioła, wędzoną paprykę, czosnek, suszone pomidory, oliwki, nasiona czarnuszki, posiekane orzechy. Świetnie będzie się również komponował ze słodkimi dodatkami takimi jak żurawina czy miód. Można jeść go solo, z bagietką albo dodać do naleśników. Palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum