Ciecierzyca – charakterystyka ogólna, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni, przepisy

Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem hummusu i falafeli. Poza tym, obniża cholesterol we krwi oraz pomaga w odchudzaniu.

Ciecierzyca jest nazywana również cieciorką lub grochem włoskim
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Ciecierzyca stanowi jeden z tradycyjnych składników kuchni Bliskiego Wschodu. Posiada również właściwości lecznicze, które są wykorzystywane przy problemach z zaparciami.

Ciecierzyca – charakterystyka ogólna

Cieciorka jest bardzo popularną w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu rośliną uprawną. Istnieją dwie odmiany ciecierzycy: kabuli oraz desi. Ciecierzyca kabuli ma duże, kremowe ziarna, które są częściej spożywane. Natomiast ziarenka ciecierzycy desi są małe i mogą mieć różny kolor (zielony, biały, brązowy, czarny, żółty lub czerwony). W Egipcie groch włoski jest uznawany za jeden z najsilniej pobudzających afrodyzjaków o słodkawym zapachu z lekką nutą orzechową.

Ciecierzyca – właściwości lecznicze

Ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego, ponieważ w 100 gramach ugotowanego grochu włoskiego jest aż 8,86 gramów aminokwasów. Aby ciecierzyca stała się źródłem pełnowartościowego białka, wystarczy ją połączyć z innymi produktami roślinnymi (np. z kaszą)
. Poza tym, ciecierzyca zmniejsza poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Dzięki temu chroni serce przed chorobą wieńcową. Cieciorka poprawia także stan i wygląd skóry, włosów i paznokci.

Ciecierzyca – na anemię, cukrzycę i bielactwo

Ciecierzycę mogą jeść anemicy, ponieważ zawiera żelazo, które pomaga w leczeniu niedokrwistości. Po groch włoski powinny również sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Cieciorka ma bowiem niski indeks glikemiczny (IG=30). Dla porównania ziemniaki mają indeks glikemiczny na poziomie 95. Poza tym, ciecierzyca zawiera błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza przyswajalność węglowodanów. Groch włoski ma w składzie również aminokwasywpływające na syntezę melatoniny. Z tego względu pomaga w leczeniu bielactwa nabytego.

Ciecierzyca – na odchudzanie

Ciecierzyca wydłuża czas żucia jedzenia, dlatego łatwiej jest osiągnąć uczucie sytości. Dzięki błonnikowi zawartemu w składzie grochu włoskiego, zmniejsza się wchłanianie energii z przyjmowanego pokarmu. Natomiast zwiększa się wydalanie tłuszczów. Bogata w witaminy z grupy B oraz magnez cieciorka ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy, który pomaga ukoić nerwy w czasie odchudzania.

Ciecierzyca – zastosowanie w kuchni

Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem hummusu, pasty przyrządzanej, poza ugotowaną cieciorką, z czosnku i sezamu tahini. Natomiast falafele przygotowywane są z przyprawionej ciecierzycy, którą zwija się w kulki bądź kotleciki. Stanowią alternatywę w arabskich restauracjach typu fast food dla popularnych kebabów. Z ciecierzycy można zrobić również zupę, pasztet lub farsz do pierogów. Grochu włoskiego można także dodać do sałatki. Nasiona ciecierzycy nie zawierają glutenu, dlatego warto je wykorzystać do wyrobienia mąki na chleb albo placki.

Przepisy:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory