WAŻNE
TERAZ

Nie mogło być inaczej. Cezary Kulesza nadal prezesem PZPN

Ciecierzyca – charakterystyka ogólna, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni, przepisy

Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem hummusu i falafeli. Poza tym, obniża cholesterol we krwi oraz pomaga w odchudzaniu.

Ciecierzyca jest nazywana również cieciorką lub grochem włoskim
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
SKOMENTUJ

Ciecierzyca stanowi jeden z tradycyjnych składników kuchni Bliskiego Wschodu. Posiada również właściwości lecznicze, które są wykorzystywane przy problemach z zaparciami.

Ciecierzyca – charakterystyka ogólna

Cieciorka jest bardzo popularną w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu rośliną uprawną. Istnieją dwie odmiany ciecierzycy: kabuli oraz desi. Ciecierzyca kabuli ma duże, kremowe ziarna, które są częściej spożywane. Natomiast ziarenka ciecierzycy desi są małe i mogą mieć różny kolor (zielony, biały, brązowy, czarny, żółty lub czerwony). W Egipcie groch włoski jest uznawany za jeden z najsilniej pobudzających afrodyzjaków o słodkawym zapachu z lekką nutą orzechową.

Ciecierzyca – właściwości lecznicze

Ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego, ponieważ w 100 gramach ugotowanego grochu włoskiego jest aż 8,86 gramów aminokwasów. Aby ciecierzyca stała się źródłem pełnowartościowego białka, wystarczy ją połączyć z innymi produktami roślinnymi (np. z kaszą)
. Poza tym, ciecierzyca zmniejsza poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Dzięki temu chroni serce przed chorobą wieńcową. Cieciorka poprawia także stan i wygląd skóry, włosów i paznokci.

Ciecierzyca – na anemię, cukrzycę i bielactwo

Ciecierzycę mogą jeść anemicy, ponieważ zawiera żelazo, które pomaga w leczeniu niedokrwistości. Po groch włoski powinny również sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Cieciorka ma bowiem niski indeks glikemiczny (IG=30). Dla porównania ziemniaki mają indeks glikemiczny na poziomie 95. Poza tym, ciecierzyca zawiera błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza przyswajalność węglowodanów. Groch włoski ma w składzie również aminokwasywpływające na syntezę melatoniny. Z tego względu pomaga w leczeniu bielactwa nabytego.

Ciecierzyca – na odchudzanie

Ciecierzyca wydłuża czas żucia jedzenia, dlatego łatwiej jest osiągnąć uczucie sytości. Dzięki błonnikowi zawartemu w składzie grochu włoskiego, zmniejsza się wchłanianie energii z przyjmowanego pokarmu. Natomiast zwiększa się wydalanie tłuszczów. Bogata w witaminy z grupy B oraz magnez cieciorka ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy, który pomaga ukoić nerwy w czasie odchudzania.

Ciecierzyca – zastosowanie w kuchni

Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem hummusu, pasty przyrządzanej, poza ugotowaną cieciorką, z czosnku i sezamu tahini. Natomiast falafele przygotowywane są z przyprawionej ciecierzycy, którą zwija się w kulki bądź kotleciki. Stanowią alternatywę w arabskich restauracjach typu fast food dla popularnych kebabów. Z ciecierzycy można zrobić również zupę, pasztet lub farsz do pierogów. Grochu włoskiego można także dodać do sałatki. Nasiona ciecierzycy nie zawierają glutenu, dlatego warto je wykorzystać do wyrobienia mąki na chleb albo placki.

Przepisy:

Wybrane dla Ciebie

Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata