Ciecierzyca – charakterystyka ogólna, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni, przepisy

Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem hummusu i falafeli. Poza tym, obniża cholesterol we krwi oraz pomaga w odchudzaniu.

Ciecierzyca jest nazywana również cieciorką lub grochem włoskim
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Ciecierzyca stanowi jeden z tradycyjnych składników kuchni Bliskiego Wschodu. Posiada również właściwości lecznicze, które są wykorzystywane przy problemach z zaparciami.

Ciecierzyca – charakterystyka ogólna

Cieciorka jest bardzo popularną w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu rośliną uprawną. Istnieją dwie odmiany ciecierzycy: kabuli oraz desi. Ciecierzyca kabuli ma duże, kremowe ziarna, które są częściej spożywane. Natomiast ziarenka ciecierzycy desi są małe i mogą mieć różny kolor (zielony, biały, brązowy, czarny, żółty lub czerwony). W Egipcie groch włoski jest uznawany za jeden z najsilniej pobudzających afrodyzjaków o słodkawym zapachu z lekką nutą orzechową.

Ciecierzyca – właściwości lecznicze

Ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego, ponieważ w 100 gramach ugotowanego grochu włoskiego jest aż 8,86 gramów aminokwasów. Aby ciecierzyca stała się źródłem pełnowartościowego białka, wystarczy ją połączyć z innymi produktami roślinnymi (np. z kaszą)
. Poza tym, ciecierzyca zmniejsza poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Dzięki temu chroni serce przed chorobą wieńcową. Cieciorka poprawia także stan i wygląd skóry, włosów i paznokci.

Ciecierzyca – na anemię, cukrzycę i bielactwo

Ciecierzycę mogą jeść anemicy, ponieważ zawiera żelazo, które pomaga w leczeniu niedokrwistości. Po groch włoski powinny również sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Cieciorka ma bowiem niski indeks glikemiczny (IG=30). Dla porównania ziemniaki mają indeks glikemiczny na poziomie 95. Poza tym, ciecierzyca zawiera błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza przyswajalność węglowodanów. Groch włoski ma w składzie również aminokwasywpływające na syntezę melatoniny. Z tego względu pomaga w leczeniu bielactwa nabytego.

Ciecierzyca – na odchudzanie

Ciecierzyca wydłuża czas żucia jedzenia, dlatego łatwiej jest osiągnąć uczucie sytości. Dzięki błonnikowi zawartemu w składzie grochu włoskiego, zmniejsza się wchłanianie energii z przyjmowanego pokarmu. Natomiast zwiększa się wydalanie tłuszczów. Bogata w witaminy z grupy B oraz magnez cieciorka ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy, który pomaga ukoić nerwy w czasie odchudzania.

Ciecierzyca – zastosowanie w kuchni

Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem hummusu, pasty przyrządzanej, poza ugotowaną cieciorką, z czosnku i sezamu tahini. Natomiast falafele przygotowywane są z przyprawionej ciecierzycy, którą zwija się w kulki bądź kotleciki. Stanowią alternatywę w arabskich restauracjach typu fast food dla popularnych kebabów. Z ciecierzycy można zrobić również zupę, pasztet lub farsz do pierogów. Grochu włoskiego można także dodać do sałatki. Nasiona ciecierzycy nie zawierają glutenu, dlatego warto je wykorzystać do wyrobienia mąki na chleb albo placki.

Przepisy:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia