Trwa ładowanie...
d49fyoc
01-06-2022 08:31

Mięsne kulki z oliwkami. Alternatywa dla klasycznych mielonych

Przepis

Przepyszne mięsne kulki z dodatkiem zielonych oliwek skradną serce niejednego smakosza. Są miękkie, soczyste i pyszne. Możesz podać je z pieczywem, ziemniakami czy kaszą. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy.

d49fyoc
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 5 kromek chleba bez skórki,
  • 2 łyżki mleka,
  • 500 g chudej zmielonej wołowiny,
  • 24 zielone oliwki bez pestek,
  • 80 g startego parmezanu,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 90 ml oliwy z oliwek.
Przepis
  • Rozdrobniony chleb włożyć do robota kuchennego, skropić mlekiem, miksować kilka sekund.
  • Przełożyć do dużej miski, dodać wołowinę, oliwki, parmezan, jajka, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać na gładką masę.
  • Uformować 24 kulki, smażyć na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu, aż zbrązowieją 7-8 minut.
  • Odsączyć na papierowych ręcznikach. Przełożyć na półmisek i podawać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mięsne kulki z oliwkami. Alternatywa dla klasycznych mielonych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d49fyoc
d49fyoc
d49fyoc
d49fyoc
Więcej tematów
d49fyoc