Pulpety
Pulpety to kolejna włoska potrawa, którą bardzo polubiliśmy w Polsce. Są idealnym pomysłem na domowy obiad, sprawdzą się także w czasie przygotowywania większych przyjęć.
Ze słonecznych Włoch pochodzi bardzo wiele potraw, które zachwyciły cały świat. Pizzę na cienkim cieście zjemy już w niemal każdym większym mieście, tradycyjne pasty przygotowujemy w zaciszu domowym, na imprezach podajemy pyszne ravioli, a risotto pojawia się w menu wielu restauracji. W Polsce szczególną popularność zyskały także pulpety.
Jest to rodzaj gotowanej potrawy, którą przygotowuje się z mielonego mięsa, ryb lub nawet podrobów. Do pulpetów dodaje się także jajka, bułkę tartą oraz wybrane przyprawy, które zmieniają się w zależności od przepisu. Pulpety przybierają kształt nieregularnych kulek mięsnych, które najczęściej zanurzone są w sosie. Czasami spotkamy się także z tym, że pulpety będą dodatkiem do zup. Te mięsna potrawę możemy podawać także solo (al. sugo), chociaż w Polsce taki sposób serwowania pulpetów jest zdecydowanie najrzadziej spotykany.
Pulpety – rodzaje
Pulpety przygotowuje się zawsze z mięsa mielonego. Zazwyczaj jest to wieprzowina lub mięso wieprzowo-wołowe, jednak bardzo często spotkamy się także z pulpetami z indyka. Taka drobiowa potrawa będzie znacznie bardziej lekka i dietetyczna, chociaż jej smak nie będzie wszystkim odpowiadał. Częstą praktyką jest także przyrządzanie delikatnych pulpetów jagnięcych. Fani dziczyzny wykorzystują również do tego celu sarninę czy mięso z dzika.
Osobną kategorię tworzą pulpety rybne, które najczęściej robi się z dorsza, łososia lub mintaja. Niektórzy lubią przygotowywać również pulpety z podrobów, zazwyczaj wieprzowych. Wtedy do zrobienia tej mięsnej potrawy wykorzystuje się wątróbki, serca lub żołądki.
Pulpety – podanie
Najczęściej pulpety podaje się w sosie pomidorowym, chociaż bardzo często nasze mięsne kulki zostaną zaserwowane w sosie chrzanowym, porowym czy koperkowym. Wiele osób uwielbia też smak pulpetów połączony z aromatycznym sosem z grzybów leśnych. Taką potrawę najczęściej podajemy z kaszą gryczana lub jaglaną albo z ryżem.
Chociaż w Polsce nie jest t popularne, pulpety możemy wykorzystywać także jako dodatek do zup. Wtedy nasze danie będzie bardzo sycące, a smak niebanalny.