Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad
Delikatne klopsiki i aromatyczny sos paprykowy to pyszny patent na obiad. Autorka przepisu – Gosia Niewiadomska, która prowadzi bloga "Igraszki losu" radzi, by od razu przygotować większą porcję i zawekować. Będziemy mieć wtedy gotowy obiad na czarną godzinę, gdy wrócimy zmęczeni z pracy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 gałązka świeżego majeranku
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sos paprykowy:
- 4 papryki
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka majeranku
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- ½ szklanki bulionu wołowego
- sól, pieprz
Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Lekko przypieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15 minut. Następnie obieramy. Mięso przekładamy do miseczki, na środku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Dodajemy musztardę, listki majeranku, sól i pieprz – wyrabiamy mięso ręką. Z wyrobionego mięsa lekko wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor (po 3-5 minut z każdej strony) na patelni. Obsmażone klopsiki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach czosnku i chilli, dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną wcześniej paprykę i przesmażamy 2 minuty. Dodajemy listki majeranku, wlewamy wino i bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut. Sos studzimy i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do niego klopsiki i dusimy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Klopsiki serwujemy na gorąco z ryżem lub ziemniakami.
Zobacz wideo: Jak zrobić zdrowe burgery
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze