Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad

Delikatne klopsiki i aromatyczny sos paprykowy to pyszny patent na obiad. Autorka przepisu – Gosia Niewiadomska, która prowadzi bloga "Igraszki losu" radzi, by od razu przygotować większą porcję i zawekować. Będziemy mieć wtedy gotowy obiad na czarną godzinę, gdy wrócimy zmęczeni z pracy.

Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiadKlopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad
Gosia Niewiadomska

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sos paprykowy:

  • 4 papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki bulionu wołowego
  • sól, pieprz

Przepis

Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Lekko przypieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15 minut. Następnie obieramy. Mięso przekładamy do miseczki, na środku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Dodajemy musztardę, listki majeranku, sól i pieprz – wyrabiamy mięso ręką. Z wyrobionego mięsa lekko wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor (po 3-5 minut z każdej strony) na patelni. Obsmażone klopsiki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach czosnku i chilli, dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną wcześniej paprykę i przesmażamy 2 minuty. Dodajemy listki majeranku, wlewamy wino i bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut. Sos studzimy i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do niego klopsiki i dusimy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Klopsiki serwujemy na gorąco z ryżem lub ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce