Trwa ładowanie...
d1w40yr
25-10-2017 12:24

Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad

Przepis

Delikatne klopsiki i aromatyczny sos paprykowy to pyszny patent na obiad. Autorka przepisu – Gosia Niewiadomska, która prowadzi bloga "Igraszki losu" radzi, by od razu przygotować większą porcję i zawekować. Będziemy mieć wtedy gotowy obiad na czarną godzinę, gdy wrócimy zmęczeni z pracy.

d1w40yr
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Igraszki losu
Źródło: Igraszki losu
Składniki

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sos paprykowy:

  • 4 papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki bulionu wołowego
  • sól, pieprz
Przepis

Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Lekko przypieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15 minut. Następnie obieramy. Mięso przekładamy do miseczki, na środku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Dodajemy musztardę, listki majeranku, sól i pieprz – wyrabiamy mięso ręką. Z wyrobionego mięsa lekko wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor (po 3-5 minut z każdej strony) na patelni. Obsmażone klopsiki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach czosnku i chilli, dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną wcześniej paprykę i przesmażamy 2 minuty. Dodajemy listki majeranku, wlewamy wino i bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut. Sos studzimy i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do niego klopsiki i dusimy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Klopsiki serwujemy na gorąco z ryżem lub ziemniakami.

Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj