Trwa ładowanie...
d3wrh4p
d3wrh4p

Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad

Przepis

Delikatne klopsiki i aromatyczny sos paprykowy to pyszny patent na obiad. Autorka przepisu – Gosia Niewiadomska, która prowadzi bloga "Igraszki losu" radzi, by od razu przygotować większą porcję i zawekować. Będziemy mieć wtedy gotowy obiad na czarną godzinę, gdy wrócimy zmęczeni z pracy.

4.9
(7 głosów)
Oceń:
d3wrh4p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad
Igraszki losu
Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad
Składniki

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sos paprykowy:

  • 4 papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki bulionu wołowego
  • sól, pieprz
Przepis

Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Lekko przypieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15 minut. Następnie obieramy. Mięso przekładamy do miseczki, na środku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Dodajemy musztardę, listki majeranku, sól i pieprz – wyrabiamy mięso ręką. Z wyrobionego mięsa lekko wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor (po 3-5 minut z każdej strony) na patelni. Obsmażone klopsiki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach czosnku i chilli, dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną wcześniej paprykę i przesmażamy 2 minuty. Dodajemy listki majeranku, wlewamy wino i bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut. Sos studzimy i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do niego klopsiki i dusimy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Klopsiki serwujemy na gorąco z ryżem lub ziemniakami.

Polecamy przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym

Zobacz wideo: Jak zrobić zdrowe burgery

d3wrh4p
Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
1
Share
d3wrh4p
d3wrh4p

d3wrh4p
d3wrh4p
d3wrh4p