Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem
Mięsne kulki to jedno z najpopularniejszych dań na rodzinny obiad. Pulpety doskonale smakują w sosie pomidorowym. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Klopsiki:
- 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- 80 g cebuli - pokroić w kostkę
- 50 g oliwy z oliwek
- 60 g bułki tartej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 500 g mięsa mielonego
Sos pomidorowy:
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis
- Wszystkie składniki wymieszać i uformować podłużne klopsiki. Klopsiki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować około 30-40 minut.
- Wszystkie składniki sosu zmiksować, wlać do rondelka i gotować do odparowania i uzyskania konsystencji sosu. Można wlać sos do głębokiego rondla z klopsikami i gotować razem.
- Podawać z ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl