Trwa ładowanie...
d31ml8h
d31ml8h

Pulpety w sosie pieczarkowym

Przepis

Pulpety to jedno z naszych ulubionych dań. Można je przygotować na wiele sposobów i za każdym razem wychodzą przepyszne. Jola Caputa podzieliła się z nami swoim przepisem na drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym.

1.0
(2 głosy)
Oceń:
d31ml8h
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Pulpety w sosie pieczarkowym
Złote przeboje. Przepisy Joli
Pulpety w sosie pieczarkowym
Składniki

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • papryka słodka sól pieprz do smaku
  • ½ l bulionu

Pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól pieprz
  • ½ słodkiej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąka do obtoczenia
  • woda
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • 1 pęczek koperku
Przepis

W garnku rozpuść masło, dodaj pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką. Wszystko razem podsmaż na średnim ogniu. Następnie dolej bulion i podgotuj. Zmielone mięso z indyka wymieszaj ze startą cebulą, jajkiem, solą, pieprzem, papryką słodką i bułką tartą. Następnie z mięsa formuj pulpety (ręce zamaczaj w wodzie) i obtaczaj w mące. Tak przygotowane pulpety włóż do sosu pieczarkowego. Wszystko podgotuj. Dodaj śmietanę 36 proc. i znowu podgotuj. Na koniec wsyp pocięty koperek i podawaj.

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Złote przeboje" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

Przepisy Joli
Pulpety w sosie pieczarkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
5
Share
d31ml8h
d31ml8h
d31ml8h

d31ml8h
d31ml8h
d31ml8h