Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety to jedno z naszych ulubionych dań. Można je przygotować na wiele sposobów i za każdym razem wychodzą przepyszne. Jola Caputa podzieliła się z nami swoim przepisem na drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Sos:
- 2 łyżki masła
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- papryka słodka sól pieprz do smaku
- ½ l bulionu
Pulpety:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól pieprz
- ½ słodkiej papryki
- 2 łyżki bułki tartej
- mąka do obtoczenia
- woda
- 100 ml śmietany 36 proc.
- 1 pęczek koperku
Przepis
W garnku rozpuść masło, dodaj pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką. Wszystko razem podsmaż na średnim ogniu. Następnie dolej bulion i podgotuj. Zmielone mięso z indyka wymieszaj ze startą cebulą, jajkiem, solą, pieprzem, papryką słodką i bułką tartą. Następnie z mięsa formuj pulpety (ręce zamaczaj w wodzie) i obtaczaj w mące. Tak przygotowane pulpety włóż do sosu pieczarkowego. Wszystko podgotuj. Dodaj śmietanę 36 proc. i znowu podgotuj. Na koniec wsyp pocięty koperek i podawaj.