Pulpety kurczakowe w sosie pomidorowym z mascarpone. Podaj na obiad
Nie macie pomysłu na obiad Wypróbujcie naszą propozycję na pulpety drobiowe zanurzone w pysznym sosie. Doskonale smakują zarówno z makaronem, jak i ziemniakami czy ryżem. - Sos jest niezwykle aromatyczny. Pachnie lubczykiem w całym domu a i nawet poza nim. Także nie żałuj lubczyku, bo to jest cały sekret tego dania - radzi autorka bloga Marta M.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Pulpety:
- ok. 400 g fileta z kurczaka, zmielonego, lub pokrojonego bardzo drobno
- 1 cebula, drobno poszatkowana
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz
Sos:
- 1 puszka 400 ml pomidorów krojonych/ przecieru pomidorowego
- 1 bulionetka knorra kurczakowa
- 3 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki suszonego lubczyku
Wszystkie składniki na pulpety umieść w misce i (najlepiej rękoma) bardzo dokładnie wymieszaj. Uformuj kule usmaż je na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Zmniejsz ogień na minimum i dodaj wszystkie (oprócz lubczyku) składniki sosu. Zamieszaj i przykryj patelnię. Gdy sos zacznie już gęstnieć, dodaj lubczyk, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj. Danie jest gotowe, gdy sos zgęstnieje i się zredukuje. Podawaj z ulubionymi dodatkami.W razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze