Jacek placek z rydzami w pomidorach. Przepis Andrzeja Polana
"Przygotowując potrawy z ziemniakami, koniecznie pamiętajmy o przyprawach, które dodają im charakteru. Dzięki temu nasza kuchnia będzie bardziej aromatyczna,
a ziemniaki – jeszcze smaczniejsze" – mówi Andrzej Polan, szef kuchni i ekspert kulinarny IV edycji kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Placki ziemniaczane:
- 4 ziemniaki
- natka pietruszki, koperek
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, kminek mielony
- masło klarowane
Rydze w pomidorach:
- 300 g rydzów
- 2 cebule
- 4 duże dojrzałe pomidory polskie
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, zasalamy, chwilę czekamy i odciskamy z nadmiaru soku, wylewając go do miski.
- Po krótkiej chwili odlewamy sok, a skrobię osadzoną na dnie dodajemy z powrotem do ziemniaków, dodajemy posiekane drobno zioła, przyprawy.
- Na maśle klarowanym smażymy nieduże placki, odsączamy na ręczniku papierowym.
- Rydze kroimy w paski, podobnie kroimy cebulę. Pomidory miksujemy blenderem na puree.
- Na maśle przesmażamy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone rydze, smażymy 3-4 minuty.
- Do podsmażonych grzybów z cebulą dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 20 minut do częściowego odparowania sosu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze