Justyna Żyła gotuje. Tradycyjne placki ziemniaczane
Każdy uwielbia placki ziemniaczane. Żona znanego skoczka narciarskiego założyła na Youtube swój autorski kanał "UwaŻyła". Z jej bloga proponujemy przepis na pyszne placki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 5-6 szt jajek
- 1 kostka smalcu
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg mąki
- 2 szt cebuli
- 2 kg ziemniaków
Oto pyszny przepis według Justyny Żyły na placki ziemniaczane. Na tarce ścieramy obrane ziemniaki i posypujemy mąką, żeby nie sczerniały. Później na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucamy drobno posiekany czosnek i cebulę, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli z mięsa wytapia się mało tłuszczu, dodajemy smalec.
W kolejnym kroku do startych ziemniaków wbijamy jajka. Całość mieszamy. Konsystencja ciasta ma być jednolita. Na patelnię wylewamy masę i co jakiś czas obracamy. Placki powinny być złociste oraz chrupiące. Mięso podajemy w miseczce oddzielnie lub bezpośrednio na placek.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze