Regionalny przysmak. Placki po borowiacku
Flendze borowiackie, czyli placki ziemniaczane z twarogiem to danie regionalne z Borów Tucholskich. Placki najlepiej smakują na ciepło.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 kostka twarogu
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
- olej lub smalec
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dodać 2 jajka i jedno białko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
- Twaróg wymieszać ze śmietaną, żółtkiem,solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć owalne placki na złoty kolor z obu stron.
- Na połowę placka wyłożyć porcję twarogu i złożyć go na pół, przykrywając twaróg, jeszcze przez chwilę smażyć.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze