Drożdżówki miodowo-cynamonowe wg przepisu z 1895 r.
Dobre, mięciutkie i świeże drożdżówki. Przygotowane przez Lenę, autorkę bloga "Przepisy tradycyjne", na podstawie oryginalnej receptury z 1895 roku. Dobre na śniadanie, jak i podwieczorek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 500 g przesianej mąki
- 40 g roztopionego masła
- 30 g drożdży
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 300 ml mleka
Miodowo-cynamonowa masa:
- 6 łyżek miodu
- 4 łyżki cynamonu
Słony karmel
- 30 g cukru
- 60 ml śmietanki 30 proc.
- 30 ml wody
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli himalskiej lub morskiej
Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż powstanie blada, puszysta masa. W jednym małym rondelku rozpuszczamy masło, a w drugim lekko podgrzewamy mleko (powinno być letniej temperatury, najlepiej w okolicach 35 stopni). Rozdrabniamy drożdże i dodajemy je do letniego mleka. Dodajemy też łyżeczkę cukru, który jest idealną pożywką dla drożdży oraz sypiemy na wierzch rozczynu łyżką mąki. Zostawiamy rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy rozczyn drożdżowy. Na początku mieszamy wszystko za pomocą szpatułki. Kiedy konsystencja będzie już bardziej zwarta, dodajemy rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrabiamy lekko za pomocą ręki i jak swobodnie odchodzi od miski, to zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 45 minut, pod warunkiem, że miskę postawimy na garnku wypełnionym ciepłą wodą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość połowy palca.
Miód umieszczamy w małym rondelku i lekko go podgrzewamy. Do miodu dodajemy cynamon, mieszamy, aż wszystko się połączy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowaną masą miodowo-cynamonową smaruję rozwałkowane ciasto i zawijamy je w rulon. Kroimy na kawałki i układamy w żaroodpornym wysmarowanym masłem naczyniu. Zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. Drożdżówki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) z grzaniem góra-dół. Pieczemy przez 25 minut. Upieczone drożdżówki, kiedy są jeszcze ciepłe, polewamy sosem słony karmel.
Jak zrobić sos? Na patelnię wysypujemy cukier. Powinien gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zaczynamy podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszamy! Czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodajemy wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać, więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką mieszamy, aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi, dodajemy śmietankę, cały czas mieszając, ii gotujemy przez 4-5 minut – całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru. Na koniec dodajemy masło i szczyptę soli.
Zobacz także: najprostszy przepis na pyszne racuchy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze