Drożdżowe kulki serowe z sezamem
Drożdżowe kulki serowe to pomysł, który sprawdzi się, gdy zapomnieliśmy o pieczywie, a mamy ochotę na pyszne domowe wypieki. Wystarczą drożdże, mąka, odrobina mleka oraz masła. W ramach dodatku można wykorzystać czarny sezam, ale sprawdzi się również czarnuszka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 szklanka mąki
- 90 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła miękkiego
- 10 g drożdży
- szczypta soli
- 1 jajko
- sezam do posypania
- ser pleśniowy np. niebieskie brie
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki oprócz jajka i sezamu wsypujemy do miski i zarabiamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ponownie wyrabiamy.
Ser brie kroimy w kostkę o boku około 1-1,5 cm. Formę do pieczenia (o wymiarach 15x24cm) smarujemy masłem. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy rączką płaski placek, kładziemy na jego środek ser i zalepiamy, formując kuleczkę. Kładziemy do formy. Tak wypełniamy całą brytfankę. Poukładane ściśle kuleczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
Zobacz także: wyśmienity sernik ze słodkim dodatkiem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze