Trwa ładowanie...
d2ih6is
Katarzyna Kwella

Domowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Miękkie i puszyste

Przepis

Taka puszystą drożdżówkę z rabarbarem i słodką kruszonką można zjeść na drugie śniadanie do kawy lub zabrać na rodzinną wycieczkę. Przepis na pyszne drożdżówki pochodzi z bloga "Kwelka gotuje".

d2ih6is
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 400 g mąki do ciast drożdżowych
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2-3 gałązki rabarbaru
  • 5 łyżeczek cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
Przepis
  • Z drożdży, łyżeczki cukru i mąki oraz mleka przygotuj zaczyn. Odstaw na 15 min.
  • W misce wymieszaj mąkę, jajko, roztopione masło, cukier oraz zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odłóż do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
  • W tym czasie umyj rabarbar i pokrój na małe kawałki, posyp cukrem i wymieszaj.
  • Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na posypany mąką blat. Podziel na 9 części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej zrób dołek, włóż kawałki rabarbaru (przyciśnij lekko, aby owoce pozostały w zagłębieniu) i posyp kruszonką – w misce w której było ciasto wymieszaj (najlepiej rękoma) 50 g zimnego masła, 5 łyżek mąki i 5 łyżek cukru.
  • Drożdżówki odstaw na 20 min., po tym czasie piecz 30 min w temp. 180 stopni.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Domowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Miękkie i puszyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
Więcej tematów
d2ih6is