Curry z kurczakiem. Podaj z ryżem jaśminowym
Aromatyczne i rozgrzewające danie w sam raz na pierwsze chłody. Gęsty, dobrze doprawiony sos na bazie mleka kokosowego, mięciutkie kawałki kurczaka i ryż. Łatwa i dość szybka do zrobienia potrawa, która posmakuje wszystkim wielbicielom orientalnych przypraw.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g piersi kurczaka,
- 100 g ryżu jaśminowego,
- puszka mleka kokosowego,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- pieprz cayenne,
- 2 cm obranego korzenia imbiru,
- papryczka chili,
- 3 łyżki curry,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 łyżki klarowanego masła,
- sól, pieprz,
- świeża kolendra.
Filet opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Mięso posyp curry i odstaw do lodówki na godzinę. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej masło. Zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj czosnek i kurczaka. Smaż na średnim ogniu przez ok. 4-5 min. Chili drobno posiekaj (z nasionami lub bez, w zależności od tego, jak ostre ma być danie). Imbir zetrzyj na tarce. Wlej mleko kokosowe. Dodaj imbir, chili i pieprz cayenne. Duś, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Ryż ugotuj według przypisu na opakowaniu. Do miseczek nałóż ryż, polej sosem. wierzch udekoruj jogurtem i posyp kolendrą.
Zobacz wideo: Ryż smażony
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze