Trwa ładowanie...
dvl0hez
01-09-2017 15:55

Ciasto z mirabelkami i migdałami. Smaki polski na podwieczorek

Przepis

Mirabelki to odmiana śliwek, która jest nieco niedoceniana. A szkoda, bo to smaczne i wartościowe owoce. Można użyć ich do zrobienia smakowitego ciasta. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Królestwo garów".

dvl0hez
3.2
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.krolestwogarow.pl
Źródło: www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 125 g masła,
  • 125 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 4-5 kropli olejku z migdałów – likieru migdałowego,
  • 175 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 1 kg mirabelek,
  • 40 g migdałów w płatkach
Przepis

Masło ubić, dodać cukier, ubijać dalej dodając jajka i likier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami, a następnie z masą maślano-jajeczną. Mirabelki umyć, osuszyć, wypestkować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (użyłam formy o wymiarach 30x20 cm) wyłożyć ciasto, na nie wyłożyć mirabelki i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Zobacz także: Ciasto drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką

Polecamy wideo: Tort czekoladowy z mascarpone i owocami

Ciasto z mirabelkami i migdałami. Smaki polski na podwieczorek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
Więcej tematów
dvl0hez