Ciasto z mirabelkami i migdałami. Smaki polski na podwieczorek
Mirabelki to odmiana śliwek, która jest nieco niedoceniana. A szkoda, bo to smaczne i wartościowe owoce. Można użyć ich do zrobienia smakowitego ciasta. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 125 g masła,
- 125 g cukru,
- 2 jajka,
- 4-5 kropli olejku z migdałów – likieru migdałowego,
- 175 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mielonych migdałów,
- 1 kg mirabelek,
- 40 g migdałów w płatkach
Masło ubić, dodać cukier, ubijać dalej dodając jajka i likier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami, a następnie z masą maślano-jajeczną. Mirabelki umyć, osuszyć, wypestkować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (użyłam formy o wymiarach 30x20 cm) wyłożyć ciasto, na nie wyłożyć mirabelki i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Zobacz także: Ciasto drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką
src="https://d.wpimg.pl/1393415770--507846735/ciasto.jpg"/>
Polecamy wideo: Tort czekoladowy z mascarpone i owocami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze