Trwa ładowanie...
dkxl5a4
20-10-2017 13:05

Ciasto orzechowe z ananasem. Warstwy, które smakują bajecznie

Przepis

Warstwowe ciasta pięknie wyglądają i pysznie smakują. Piniższy przepis to kruchy orzechowy spód, lekka masa jogurtowa i słodkie kawałki ananasa w galaretce. Po prostu poezja smaku! Niepotrzeba zbyt wiele składników, a deser uda się aromatyczny i pyszny. Sprawdzony przepis z bloga* "Mała Cukierenka".*

dkxl5a4
2.8
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam tortowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 80 g posiekanych orzechów laskowych (mogą też być włoskie)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:

  • 2 puszki ananasa
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki drobnych rodzynek
Przepis

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy. Dodać orzechy, jajko i szybko zagnieść ciasto (będzie dosyć lepkie). Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Ananasa odcedzić na sitku, zachowując syrop. Pokroić go na kawałki. Syrop przelać do rondelka i podgrzać, aby zrobił się bardzo gorący. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. Do jogurtu dodać 1/3 letniego syropu z żelatyną i wymieszać. Masę wstawić na około 5-15 minut do zamrażalnika, aby troszkę zgęstniała i rozprowadzić ją na cieście w tortownicy. Następnie ciasto wstawić do lodówki, aby jogurt trochę stężał. Do reszty syropu z żelatyną dodać pokrojonego ananasa i rodzynki, wymieszać. Owoce równomiernie rozłożyć na masie jogurtowej i ciasto znów wstawić do lodówki na parę godzin.
Zobacz także:bajeczna szarlotka na kruchym spodzie

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

Ciasto orzechowe z ananasem. Warstwy, które smakują bajecznie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dkxl5a4
dkxl5a4
dkxl5a4
dkxl5a4
Więcej tematów
dkxl5a4