Ciasto orzechowe z ananasem. Warstwy, które smakują bajecznie
Warstwowe ciasta pięknie wyglądają i pysznie smakują. Piniższy przepis to kruchy orzechowy spód, lekka masa jogurtowa i słodkie kawałki ananasa w galaretce. Po prostu poezja smaku! Niepotrzeba zbyt wiele składników, a deser uda się aromatyczny i pyszny. Sprawdzony przepis z bloga* "Mała Cukierenka".*
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam tortowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 80 g posiekanych orzechów laskowych (mogą też być włoskie)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
- 2 puszki ananasa
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
- 500 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki drobnych rodzynek
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy. Dodać orzechy, jajko i szybko zagnieść ciasto (będzie dosyć lepkie). Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Ananasa odcedzić na sitku, zachowując syrop. Pokroić go na kawałki. Syrop przelać do rondelka i podgrzać, aby zrobił się bardzo gorący. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. Do jogurtu dodać 1/3 letniego syropu z żelatyną i wymieszać. Masę wstawić na około 5-15 minut do zamrażalnika, aby troszkę zgęstniała i rozprowadzić ją na cieście w tortownicy. Następnie ciasto wstawić do lodówki, aby jogurt trochę stężał. Do reszty syropu z żelatyną dodać pokrojonego ananasa i rodzynki, wymieszać. Owoce równomiernie rozłożyć na masie jogurtowej i ciasto znów wstawić do lodówki na parę godzin.
Zobacz także:bajeczna szarlotka na kruchym spodzie
src="https://d.wpimg.pl/1051540032--617618432/szar.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": jabłecznik z budyniem na kruchym cieście
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze