Trwa ładowanie...
d4fes80
d4fes80

Ciasto kokosowo migdałowe. Puszyste i miękkie

Przepis

Nie macie zbyt dużo czasu ani pomysłu na ciasto, a po południu zapowiedzieli się goście? Wypróbujcie przepis z bloga "Moniki smakołyki" na delikatne ciasto kokosowo-migdałowe. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec. Szybko, prosto i bardzo smacznie.

4.1
(15 głosów)
Oceń:
d4fes80
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Ciasto kokosowo migdałowe. Puszyste i miękkie
Moniki Smakołyki
Ciasto kokosowo migdałowe. Puszyste i miękkie
Składniki
  • 100 g migdałów pokrojonych w kostkę (bez skórki)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 jaja
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g cukru migdałowego
Przepis

Na patelni prażymy wiórki kokosowe i migdały z dodatkiem cukru. Zalewamy śmietanką i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka miksujemy z dodatkiem cukru na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier migdałowy i nadal miksujemy ok. 2 min. Dodajemy połowę masy migdałowo kokosowej i całość miksujemy tylko tyle, żeby pomieszały się składniki. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierz dodajemy pozostałą masę kokosowo-migdałową i za pomocą widelca delikatnie wbijamy ją w cisto. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 185 stopniach przez ok. ok. 30 min, do suchego patyczka. Ciasto po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Polecamy przepis na mini rogaliki z marmoladą

Zobacz wideo: Ciasteczka na deszczowe wieczory

Ciasto kokosowo migdałowe. Puszyste i miękkie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
13
Share
d4fes80
d4fes80
d4fes80

d4fes80
d4fes80
d4fes80