Ciasto kokosowo migdałowe. Puszyste i miękkie
Nie macie zbyt dużo czasu ani pomysłu na ciasto, a po południu zapowiedzieli się goście? Wypróbujcie przepis z bloga "Moniki smakołyki" na delikatne ciasto kokosowo-migdałowe. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec. Szybko, prosto i bardzo smacznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 100 g migdałów pokrojonych w kostkę (bez skórki)
- 200 g wiórek kokosowych
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 jaja
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 g cukru migdałowego
Na patelni prażymy wiórki kokosowe i migdały z dodatkiem cukru. Zalewamy śmietanką i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka miksujemy z dodatkiem cukru na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier migdałowy i nadal miksujemy ok. 2 min. Dodajemy połowę masy migdałowo kokosowej i całość miksujemy tylko tyle, żeby pomieszały się składniki. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierz dodajemy pozostałą masę kokosowo-migdałową i za pomocą widelca delikatnie wbijamy ją w cisto. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 185 stopniach przez ok. ok. 30 min, do suchego patyczka. Ciasto po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Polecamy przepis na mini rogaliki z marmoladą
src="https://d.wpimg.pl/370779649--884352521/rogaliki.jpg"/>
Zobacz wideo: Ciasteczka na deszczowe wieczory
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze