Chleb żytni na zakwasie
Nie ma nic lepszego jak świeży, pachnący bochenek z chrupiąca skórką. Kto raz spróbuje takie pieczywa, już nigdy więcej nie będzie chciał kupować chleba w sklepie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
KROK 1
ZAKWAS
Jeszcze przed pieczeniem, na 8-10 godzin, dokarmiamy zakwas (najlepiej jest zrobić to wieczorem zostawić na noc, aby móc zagnieść go rano). Należy pamięć, że dawno nieużywany kwas, który stoi w lodówce, dobrze jest dokarmić aż dwa razy, aby mógł się zaktywować (rano, dzień przed pieczeniem wyjmujemy go z lodówki i czekamy aż się ogrzeje, następnie dodajemy do niego mąki i wody – w zależności od ilości kwasu – tutaj 100 g mąki i 100 g wody, kiedy było mało kwasu). Wieczorem powtarzamy czynność (tym razem możemy użyć mniejszej ilości np.: 50 g wody i 50 g mąki.
KROK 2
Ciasto chlebowe
W dniu pieczenia, za pomocą łyżki mieszamy zakwas z wodą. Kolejno dodajemy dwa typy mąki, sól, siemię lniane i opcjonalnie drożdże. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy, krótko zagniatamy ciasto mokrymi rękami. Należy pamiętać, iż ciasto nie może być zbite ale luźne. Folią spożywczą lub lnianą ścierką nakrywamy miskę z ciastem i zostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto znów zagniatamy mokrą ręką i umieszczamy je w keksówce, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i wysypujemy otrębami/mąką żytnią (25 cm). Pozostawiamy je do wyrośnięcia (bez dodatku drożdży ok. 3-3,5 godz., z drożdżami ok. 1,5 godz.).
Po tym czasie, spryskujemy lekko wierzch chleba wodą, aby skórka była chrupiąca i wstawiamy do piekarnika. Rozgrzewamy go do 230 stopni i pieczemy 45-50 min (bez termoobiegu). Chleb będzie gotowy, kiedy spód się zarumieni, a konsystencja stała (można sprawdzać patyczkiem). Jeśli wierzch zapiecze się zbyt mocno, można przykryć go folią aluminiową. Kiedy chleb się upiecze, od razu wyjąć go z formy i ostudzić na kratce. Aby go ukroić trzeba poczekać do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Przepis poleca Domowe Wypieki
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze