Biszkopt z kremem, owocami i galaretką. Bajeczny letni deser
Pyszne, letnie ciasto z dużą ilością owoców. Jest bardzo smaczne, soczyste, nie za słodkie. - Jak dla mnie idealne ciasto na lato. Jest delikatnie waniliowe i migdałowe. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionej galaretki, mi się ostatnio spodobały przezroczyste galaretki i przy tym cieście użyłam właśnie przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym - radzi Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 50 g zmielonych migdałów
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
Do nasączenia:
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- około 80 ml wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
Wierzch:
- około 600 g owoców jagodowych
- 2 galaretki w proszku (użyłam przezroczyste galaretki o smaku truskawkowo-waniliowym)
- 800 ml gorącej wody
Do rondelka wlać 250 ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek, można mikserem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt: piekarnik nastawić na 160 stopni na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni). Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, zmielone migdały i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z migdałami i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Składanie ciasta: obie galaretki zalać 800 ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać i włożyć go do blaszki. Ja jeszcze tortownicę wyłożyłam folią rantową, dzięki temu brzeg ciasta będzie bardziej równy i krem nie dotyka blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty. Dodać ekstrakt waniliowy i budyń w trzech partiach. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce i zalać je lekko tężejącą galaretką. Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Schłodzony biszkopt z kremem i owocami ostrożnie wyjąć z blaszki, można nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Zobacz też przepis na sernikowe brownie z truskawkami
src="https://d.wpimg.pl/2009413466-1610421028/brownie.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze