Trwa ładowanie...
d21x3o7
20-07-2018 12:27

Biszkopt z kremem, owocami i galaretką. Bajeczny letni deser

Przepis

Pyszne, letnie ciasto z dużą ilością owoców. Jest bardzo smaczne, soczyste, nie za słodkie. - Jak dla mnie idealne ciasto na lato. Jest delikatnie waniliowe i migdałowe. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionej galaretki, mi się ostatnio spodobały przezroczyste galaretki i przy tym cieście użyłam właśnie przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym - radzi Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".

d21x3o7
4.7
(34 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej

Do nasączenia:

  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • około 80 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Wierzch:

  • około 600 g owoców jagodowych
  • 2 galaretki w proszku (użyłam przezroczyste galaretki o smaku truskawkowo-waniliowym)
  • 800 ml gorącej wody
Przepis

Do rondelka wlać 250 ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek, można mikserem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt: piekarnik nastawić na 160 stopni na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni). Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, zmielone migdały i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z migdałami i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Składanie ciasta: obie galaretki zalać 800 ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać i włożyć go do blaszki. Ja jeszcze tortownicę wyłożyłam folią rantową, dzięki temu brzeg ciasta będzie bardziej równy i krem nie dotyka blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty. Dodać ekstrakt waniliowy i budyń w trzech partiach. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce i zalać je lekko tężejącą galaretką. Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Schłodzony biszkopt z kremem i owocami ostrożnie wyjąć z blaszki, można nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.

Biszkopt z kremem, owocami i galaretką. Bajeczny letni deser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

58
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj