Trwa ładowanie...
d3w46nq
11-04-2022 10:34

Babka piaskowa. Na Wielkanoc sprawdzi się idealnie

Przepis

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć mazurków, serników, paschy oraz tradycyjnych bab. Na stole warto postawić przepyszną babkę piaskową z pomarańczami. Skusi każdego łasucha.

d3w46nq
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8-10

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń pomarańczowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 pomarańczy
Przepis
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Formę do babki z kominkiem wysmarować tłuszczem.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę, do masy kolejno dodawać jaja, każde dokładnie utrzeć.
  • Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku, porcjami dodawać do masy jajecznej na zmianę z mlekiem, cały czas ucierać.
  • Pomarańcze (4 szt.) grubo obrać, ostrym nożem wykroić cząstki.
  • Sok, który wyciekł przy tej czynności, oraz owoce dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić.
  • Piec na środkowej półce piekarnika około 45 minut. Wyjąć z pieca, odstawić n a 10 minut, wyłożyć z formy i wystudzić.
  • Babkę przełożyć na paterę, posypać cukrem pudrem.
  • 1 pomarańczę grubo obrać, wyfiletować, a cząstki ułożyć na cieście.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Babka piaskowa. Na Wielkanoc sprawdzi się idealnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3w46nq
d3w46nq
d3w46nq
d3w46nq
Więcej tematów
d3w46nq