Groch
Groch na polskich stołach nie jest niczym zaskakującym. Jest łatwo dostępny, dość tani, a przygotowanie potraw z grochu może być szybkie.
Groch to roślina strączkowa należąca do rodziny bobowatych. Jest jedną z najstarszych roślin hodowanych przez człowieka, a jej właściwości odżywcze znano już w starożytnym Egipcie. Następnie groch zaczęli hodować także Grecy czy Rzymianie, a z czasem to warzywo zaczęło być rozpoznawalne na całym świecie.
Dziś o grochu słyszał już każdy. Możemy wyróżnić kilka odmian grochu, chociaż najczęściej spotkamy się z grochem białym, zielonym i żółtym.
Groch – wartości odżywcze
Chociaż wygląda niepozornie, w popularnym grochu znajdziemy wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim groch jest bardzo dobrym źródłem białka. To istotna informacja szczególnie dla osób na diecie wegeteriańskiej lub wegańskiej. Ale groch to również skarbnica witaminy A, C, B, E i K. Dodatkowo strączkowe warzywo jest bogate w składniki mineralne takie jak cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo. Zawiera też zdrowe tłuszcze i węglowodany.
Jedzenie grochu może również wpłynąć korzystnie na nasz wzrok, a także poprawić pracę układu sercowo-naczyniowy. Po groch powinny też sięgać osoby, które mają anemię lub chcą poprawić swoją odporność.
Ciężkostrawny groch
Powszechnie uważa się, że groch jest ciężkostrawny i może powodować nieprzyjemne uczucie wzdęcia. Są jednak sposoby na to, by uniknąć tych nieprzyjemnych skutków. Po pierwsze zawsze starajmy się namoczyć nasze warzywa przed ich ugotowaniem. Najlepiej, by groch stał w wodzie nawet 3-4 godziny. Jeśli chcemy przygotować danie z grochu nieco szybciej, zadbajmy o to, by nasza potrawa była doprawiona przyprawami wspomagającymi trawienie np. kminkiem, majerankiem, kolendrą, pieprzem czy ostrą papryką.
Groch – z czym podawać
Zastosowań grochu w kuchni jest naprawdę wiele. Jeśli zależy nam na bardzo sycącym posiłku, możemy przygotować tradycyjną grochówkę. W okresie bożonarodzeniowym groch będziemy łączyć oczywiście z kapustą. Ale nie bójmy się także odejścia od tradycji. Ostatnio dużą popularnością cieszy się grochowe puree, które świetnie nada się do podawania jako dodatek do dań obiadowych. Fani kuchni indyjskiej mogą także przyrządzić pyszne dhal z dodatkiem grochu i bakłażana.