Pierogi z farszem z dyni, grochu i suszonych pomidorów. Przełam klasykę
Pierogi nie muszą być nudne. Jeśli masz już dość ruskich czy z mięsem, wypróbuj przepis na pyszny sezonowy farsz. - Kocham pierogi. Mogę jeść je codziennie i nigdy mi się nie znudzą. Moje dzieci również za nimi przepadają – pisze Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- ½ szklanki suchego grochu w połówkach
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka zwartego i gęstego purée z pieczonej dyni hokkaido
- 10-12 suszonych pomidorów z oliwy
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka sosu sojowego sól oliwa extra vergine
Ciasto:
- 1 szklanka mąki białej typu 480
- 1 szklanka mąki graham typu 1850
- gorąca woda
Groch namoczyć w gorącej wodzie przez 30 minut. Następnie odcedzić, wsypać do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać liście laurowe i gotować pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką przez około 40 minut, co jakiś czas zbierając z powierzchni pianę. Pod koniec gotowania, gdy groch będzie już miękki (będzie rozpadał się pod naciskiem widelca), wlać sos sojowy i wymieszać. Zdjąć z ognia, odcedzić, wyjąć liście laurowe i wystudzić. Podczas gdy groch się gotuje, pokroić w kosteczkę cebulę i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Suszone pomidory wypłukać z oliwy i drobno pokroić. Do dużej miski włożyć ugotowany groch, purée z dyni, suszone pomidory i połowę podsmażonej cebuli, zmiksować na zwartą, ale nie gładką masę. Dodać resztę cebuli, majeranek, kolendrę i wędzoną paprykę, wymieszać łyżką i posolić do smaku. Z obu mąk i gorącej wody zagnieść miękkie, elastyczne ciasto pierogowe. Rozwałkować je na duży, cienki placek, szklanką wykrawać z niego krążki i napełniać je przygotowanym farszem. Każde kółko złożyć na pół, a następnie zlepić brzegi, formując pierogi. Pierogi wrzucić do lekko osolonej, wrzącej wody. Od momentu, gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze około 3 minut. Podawać z podsmażoną cebulką i dowolną sałatką lub surówką.
Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza.
Magda Gembacka – psycholog społeczny, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Od 8 lat prowadzi blog ammniam.pl na którym dzieli się przepisami na zdrowe roślinne dania dla małych i dużych. Prowadzi warsztaty kulinarne grupowe i indywidualne, na których uczy roślinnego gotowania opartego o produkty naturalne i nieprzetworzone.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze