Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Kapusta z grochem i grzybami

Przepis

Przed laty kapusta z grochem była symbolem płodności i dobrobytu Dlatego też tego dania nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Okazja:
Kapusta z grochem i grzybami
123RF
Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty (odciśniętej z nadmiaru soku)
  • 1 szklanka suchego grochu (łuskanego)
  • 2 kapelusze suszonych grzybów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • gałązka suchego cząbru
  • liść laurowy
Przepis
  • Namoczone w mleku i wodzie (pół na pół) suszone grzyby ugotować do miękkości, od czasu do czasu uzupełniając płyn, który paruje. Odcedzić na sicie, pokroić w paski, wywar odstawić.
  • Opłukany groch zalać letnią wodą, dodać szczyptę soli, gałązkę cząbru, gotować do miękkości na średnim ogniu.
  • Kapustę, gdy trzeba, rozdrobnić, zalać dużą ilością wody, zagotować, dodać liść laurowy, gotować na niewielkim ogniu przez kwadrans.Odcedzić na sicie, liść odrzucić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, oprószyć mąką, zasmażyć, często mieszając, aż nabierze złocistego koloru.
  • Rozprowadzić wywarem z grzybów, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.
  • Do sosu dodać kapustę, grzyby i groch (cząber odrzucić).
  • Składniki wymieszać, trzymać na niewielkim ogniu przez 15 minut. Gdy trzeba, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kapusta z grochem i grzybami
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow