Pierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustą

Tak, tak, poczciwy groch łuskany o pięknej żółtej kolorystyce doskonale smakuje jako dodatek do kapusty wigilijnej, ale też sprawdza się jako główny składnik farszu.

Pierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustąPierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli

Składniki na farsz:

Przepis

  • Na stolnicy usypujemy górkę mąki, w której robimy dziurkę. Do środka wbijamy jajka, wlewamy
  • ciepłą wodę, która sprawi, że gluten w mące zacznie szaleć, wsypujemy sól i wlewamy
  • ocet spirytusowy, który nadaje ciastu plastyczność i powoduje, że nie ma żadnych problemów podczas wałkowania. Ciasto staje się podatne na kolejne zabiegi.
  • Po wyrobieniu najlepiej owinąć je folią spożywczą i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło i zrobiło się miękkie.
  • Groch gotujemy z przyprawami, czyli z kminkiem, cząbrem, a także pieprzem i solą. Odcedzamy z wody, w której się gotował.
  • Na patelni na maśle klarowanym przesmażamy cebulę, która nie musi być drobno pokrojona, ważne, aby dobrze się wysmażyła na lekko złoty kolor.
  • Cebulę i groch mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy zmielone ziemniaki dla uzyskania przyjemniejszej konsystencji, doprawiamy raz jeszcze solą i pieprzem. Zróbmy wszystko, aby farsz był zdecydowany w smaku, raczej ostry.
  • Jako dodatek do pierogów proponuję kapustę z Charsznicy i smażone cząstki polskich jabłek. Kapustę szatkujemy. Na maśle przesmażamy cebulkę, szczypiorek, dodajemy kapustę.
  • Ważne, aby kapusta była chrupiąca, nie miała nic wspólnego z gotowaną, wymęczoną w wodzie, z dodatkiem zasmażki.
  • Sprawdzamy ją pod względem smaku, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi kładziemy na kapuście, obok układamy przesmażone cząstki jabłek.
  • Dobrym pomysłem byłoby lekko posypać je wysmażoną chrupiącą cebulką. Skrapiamy olejem lnianym i posypujemy zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟