Pierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustą

Tak, tak, poczciwy groch łuskany o pięknej żółtej kolorystyce doskonale smakuje jako dodatek do kapusty wigilijnej, ale też sprawdza się jako główny składnik farszu.

Pierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustąPierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli

Składniki na farsz:

Przepis

  • Na stolnicy usypujemy górkę mąki, w której robimy dziurkę. Do środka wbijamy jajka, wlewamy
  • ciepłą wodę, która sprawi, że gluten w mące zacznie szaleć, wsypujemy sól i wlewamy
  • ocet spirytusowy, który nadaje ciastu plastyczność i powoduje, że nie ma żadnych problemów podczas wałkowania. Ciasto staje się podatne na kolejne zabiegi.
  • Po wyrobieniu najlepiej owinąć je folią spożywczą i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło i zrobiło się miękkie.
  • Groch gotujemy z przyprawami, czyli z kminkiem, cząbrem, a także pieprzem i solą. Odcedzamy z wody, w której się gotował.
  • Na patelni na maśle klarowanym przesmażamy cebulę, która nie musi być drobno pokrojona, ważne, aby dobrze się wysmażyła na lekko złoty kolor.
  • Cebulę i groch mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy zmielone ziemniaki dla uzyskania przyjemniejszej konsystencji, doprawiamy raz jeszcze solą i pieprzem. Zróbmy wszystko, aby farsz był zdecydowany w smaku, raczej ostry.
  • Jako dodatek do pierogów proponuję kapustę z Charsznicy i smażone cząstki polskich jabłek. Kapustę szatkujemy. Na maśle przesmażamy cebulkę, szczypiorek, dodajemy kapustę.
  • Ważne, aby kapusta była chrupiąca, nie miała nic wspólnego z gotowaną, wymęczoną w wodzie, z dodatkiem zasmażki.
  • Sprawdzamy ją pod względem smaku, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi kładziemy na kapuście, obok układamy przesmażone cząstki jabłek.
  • Dobrym pomysłem byłoby lekko posypać je wysmażoną chrupiącą cebulką. Skrapiamy olejem lnianym i posypujemy zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości