Trwa ładowanie...
d22q82e
07-12-2021 10:53

Pierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustą

Przepis

Tak, tak, poczciwy groch łuskany o pięknej żółtej kolorystyce doskonale smakuje jako dodatek do kapusty wigilijnej, ale też sprawdza się jako główny składnik farszu.

d22q82e
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
fot. Grzegorz Grzeszczak
Źródło: fot. Grzegorz Grzeszczak
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli

Składniki na farsz:

Przepis
  • Na stolnicy usypujemy górkę mąki, w której robimy dziurkę. Do środka wbijamy jajka, wlewamy
  • ciepłą wodę, która sprawi, że gluten w mące zacznie szaleć, wsypujemy sól i wlewamy
  • ocet spirytusowy, który nadaje ciastu plastyczność i powoduje, że nie ma żadnych problemów podczas wałkowania. Ciasto staje się podatne na kolejne zabiegi.
  • Po wyrobieniu najlepiej owinąć je folią spożywczą i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło i zrobiło się miękkie.
  • Groch gotujemy z przyprawami, czyli z kminkiem, cząbrem, a także pieprzem i solą. Odcedzamy z wody, w której się gotował.
  • Na patelni na maśle klarowanym przesmażamy cebulę, która nie musi być drobno pokrojona, ważne, aby dobrze się wysmażyła na lekko złoty kolor.
  • Cebulę i groch mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy zmielone ziemniaki dla uzyskania przyjemniejszej konsystencji, doprawiamy raz jeszcze solą i pieprzem. Zróbmy wszystko, aby farsz był zdecydowany w smaku, raczej ostry.
  • Jako dodatek do pierogów proponuję kapustę z Charsznicy i smażone cząstki polskich jabłek. Kapustę szatkujemy. Na maśle przesmażamy cebulkę, szczypiorek, dodajemy kapustę.
  • Ważne, aby kapusta była chrupiąca, nie miała nic wspólnego z gotowaną, wymęczoną w wodzie, z dodatkiem zasmażki.
  • Sprawdzamy ją pod względem smaku, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi kładziemy na kapuście, obok układamy przesmażone cząstki jabłek.
  • Dobrym pomysłem byłoby lekko posypać je wysmażoną chrupiącą cebulką. Skrapiamy olejem lnianym i posypujemy zieleniną.

Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Cztery pory roku na Polanie Smaków"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pierogi na wigilię, ale z grochem i smażoną kapustą
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d22q82e
d22q82e
d22q82e
d22q82e
Więcej tematów
d22q82e