Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego można podać zamiast uszek czy krokietów do wigilijnego barszczu. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimo, a ich przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Polecamy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- Kapustę płuczemy, drobno szatkujemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
- Groch płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy kostkę grzybową i gotujemy na małym ogniu 15 min., aż groch wchłonie cały płyn.
- Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na złoto na maśle.
- Do ostudzonego grochu dodajemy kapustę i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku. Masę wyrabiamy i formujemy podłużne paszteciki.
- Rozmrożone ciasto francuskie rozwijamy lekko wałkujemy, kroimy na prostokąty i zwijamy w nie masę grochową.
- Paszteciki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C. na ok. 25-30 min.
- Pod koniec pieczenia paszteciki posypujemy płatkami migdałów.
- Podajemy na gorąco do czerwonego barszczu.
Przepis dodał użytkownik buciol78
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze