Aromatyczna zupa z kurkami
Aromatyczna i prosta do przygotowania zupa z grzybami. Jeśli nie macie pod ręką kurek, możecie je zastąpić pieczarkami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 5 dużych ziemniaków
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 20 cm pora
- ½ kg kurek
- 1 łyżka vegety
- ½ szk. śmietany 12 proc.
- ½ litra bulionu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka koperku suszonego
- Ziemniaki, marchew, selera, pietruszkę obieram, myję, kroję w kostkę. Warzywa przekładam do garnka, dodaję por, zalewam bulionem, dolewam wody około jednej szklanki, wsypuję Vegetę i gotuje 20 minut.
- Grzyby dokładnie oczyszczam, obgotowuje w osolonej wodzie i łączę z warzywami, wsypuję koperek, gotuję 10 minut.
- Mąkę rozrabiam razem ze śmietaną i hartując zagęszczam zupę, chwilkę gotuję do momentu zagotowania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze