Zupa dyniowa z pomidorami. Koniecznie podaj z chrzanową śmietaną
Pożywna, rozgrzewająca i smakowita dyniowa zupa to hit na jesień. Aby przełamać charakterystyczny smak głównego składnika, warto dodać trochę pomidorów, a całość podać z ostrym dodatkiem. Pyszna propozycja na jesienne obiad z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 dynia butternut
- 1 spora szalotka
- 2 ząbki wędzonego czosnku
- 1 szklanka wody źródlanej
- 200 g domowego przecieru z pomidorów
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka klarowanego masła
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka natki pietruszki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki. Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości – 30 minut. Wyjmujemy, kiedy jest miękka i zostawiamy do przestygnięcia. Szalotkę i czosnek siekamy. Do garnka wkładamy masło klarowane i podgrzewamy. Dodajemy szalotkę, czosnek i imbir. Podduszamy wszystko, mieszając. Dodajemy kolendrę i kumin, mieszamy. Łyżką wydrążamy miąższ dyni i dodajemy do garnka. Dolewamy wodę i miksujemy blenderem. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Zostawiamy na małym ogniu i gotujemy 10 minut. W tym czasie prażymy na patelni pestki dyni. Śmietanę mieszamy z chrzanem. Siekamy natkę pietruszki. Zupę rozlewamy do misek, Dodajemy śmietanę z chrzanem, posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki.
Zobacz także: bakłażany faszerowane mięsem i warzywami
src="https://d.wpimg.pl/482580183--1139847153/bakl.jpg"/>
Polecamy wideo: vichysoisse francuska zupa krem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze