Trwa ładowanie...
d4m54ai
25-11-2017 10:24

Zupa dyniowa z pomidorami. Koniecznie podaj z chrzanową śmietaną

Przepis

Pożywna, rozgrzewająca i smakowita dyniowa zupa to hit na jesień. Aby przełamać charakterystyczny smak głównego składnika, warto dodać trochę pomidorów, a całość podać z ostrym dodatkiem. Pyszna propozycja na jesienne obiad z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d4m54ai
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennymidrzwiami.pl
Źródło: www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki
  • 1 dynia butternut
  • 1 spora szalotka
  • 2 ząbki wędzonego czosnku
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 200 g domowego przecieru z pomidorów
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka natki pietruszki
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki. Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości – 30 minut. Wyjmujemy, kiedy jest miękka i zostawiamy do przestygnięcia. Szalotkę i czosnek siekamy. Do garnka wkładamy masło klarowane i podgrzewamy. Dodajemy szalotkę, czosnek i imbir. Podduszamy wszystko, mieszając. Dodajemy kolendrę i kumin, mieszamy. Łyżką wydrążamy miąższ dyni i dodajemy do garnka. Dolewamy wodę i miksujemy blenderem. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Zostawiamy na małym ogniu i gotujemy 10 minut. W tym czasie prażymy na patelni pestki dyni. Śmietanę mieszamy z chrzanem. Siekamy natkę pietruszki. Zupę rozlewamy do misek, Dodajemy śmietanę z chrzanem, posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki.
Zobacz także: bakłażany faszerowane mięsem i warzywami
src="https://d.wpimg.pl/482580183--1139847153/bakl.jpg"/>

Polecamy wideo: vichysoisse francuska zupa krem

Zupa dyniowa z pomidorami. Koniecznie podaj z chrzanową śmietaną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4m54ai
d4m54ai
d4m54ai
d4m54ai
Więcej tematów
d4m54ai

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj