Włoski placek z jabłkami i orzechami. Szybki i łatwy przepis
Bardzo szybki i łatwy do przyrządzenia placek z jabłkami i orzechami. Świetnie sprawdzi się, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a lodówka i kuchenne szafki świecą pustaki. Ciasto przygotujesz z kilku składników.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 8 jabłek
- 1 płaska łyżeczka sody
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- Jabłka pokroić w ćwiartki, następnie włożyć do miski i zasypać 1,5 szklanki cukru, odstawić na godzinę, aby wydzielił się sok.
- Do miski wsypać 2 szklanki mąki, 3 żółtka, cukier waniliowy i sodę. Wymieszać. Ubić białko na sztywno i dodać do ciasta i wymieszać.
- Owoce dodać do ciasta, wymieszać dokładnie wszystko razem z orzechami.
- Na wysmarowaną blachę wylać całe ciasto i rozprowadzić równomiernie.
- Wstawić ciasto do piekarnika na 180 stopni C i na 50 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze