Na słodko i wytrawnie
Słodkie ziemniaki to jedne z najbardziej zdrowych oraz pożywnych warzyw – wystarczy ich niewielka porcja, by zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. Naturalna słodycz batatów sprawia, że są również znakomitą alternatywą dla cukru. Jak je wykorzystać w kuchni?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Puree z batatów
Można je przygotować zarówno na słodko, jak i słono. Wystarczy piec bataty (po wcześniejszym nakłuciu ich w kilku miejscach nożem lub widelcem) przez około godzinę w temperaturze 200-220 stopni, aż do miękkości. Po ostudzeniu i obraniu ze skórki miąższ miksujemy. Podajemy (po ponownym podgrzaniu) jako dodatek do dania głównego, z dodatkiem masła, upieczonego czosnku, soli i pieprzu albo – w wersji bardziej egzotycznej – z sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą. Puree z batatów sprawdzi się też na zimno, jako przekąska deserowa, po wzbogaceniu syropem klonowym i szczyptą cynamonu.
Muffiny z batatów
Wielkim miłośnikiem słodkich ziemniaków Jamie Oliver, jeden z najsłynniejszych telewizyjnych kucharzy. Jego ulubioną przekąską są wytrawne muffinki, do przygotowania których potrzebujemy 600 g startych batatów, drobno pokrojonego szczypiorku, posiekanej papryczki chili, 6 jajek, 3 łyżek serka wiejskiego, 250 g mąki razowej, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 50 g startego parmezanu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ciastem wypełniamy formę na muffinki wyłożoną papilotkami, zaś wierzch posypujemy parmezanem, pestkami słonecznika i makiem. Babeczki pieczemy przez ok. 45-50 minut, aż staną się rumiane.
Sałatka z batatów
Słodkie ziemniaki to znakomity składnik sałatek, które na pewno zaintrygują domowników i gości. W dodatku ich wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy ugotować (ale nie rozgotować) batata, pokroić go w kostkę, dodać trochę soku z limonki, oliwy z oliwek, posiekanej cebuli dymki, soli i curry w proszku. W innej wersji do ziemniaków dodajemy cząstki pomarańczy, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, rukolę, rodzynki i sos na bazie oliwy, soku z cytryny i pomarańczy, miodu, soli oraz pieprzu.
Brownie z batatów
Osoby zmagające się z cukrzycą powinny spożywać produkty o niewielkiej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym, ale sporej zawartości błonnika. Ten warunek świetnie spełniają bataty, dlatego warto wykorzystywać je do przygotowania zdrowych łakoci. Takich jak np. brownie z przepisu Marty Dymek. W rondelku podgrzewamy tabliczkę gorzkiej czekolady i 1/3 szklanki oleju kokosowego. Równocześnie w wysokim naczyniu blendujemy banana, szklankę miąższu z upieczonego batata, 1/4 szklanki syropu z agawy i łyżeczkę soku z cytryny. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy na gładką masę, którą dodajemy do miski z 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao, łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy 45 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto polewamy musem ze zblendowanej połówki upieczonego batata, 2-3 łyżek masła orzechowego, 2 łyżek syropu klonowego, łyżeczki ekstraktu waniliowego i odrobiny soli.
Frytki z batatów
To jedna z najbardziej lubianych przekąsek, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Jednak smażone na głębokim tłuszczu frytki ziemniaczane nie są zalecane przez dietetyków. Na szczęście możemy bez trudu przygotować ich zdrowszą alternatywę. Gdy pokrojone w słupki bataty wymieszamy z oliwą i ulubionymi ziołami, a następnie upieczemy w piekarniku, będą pysznym dodatkiem zarówno do warzywnych burgerów, jak i kotleta schabowego czy pieczeni wieprzowej.
Kandyzowane bataty
Masz ochotę na zdrowe łakocie? W teflonowym garnku doprowadź do wrzenia 2 łyżki miodu i 1,5 łyżki oleju, dodaj pokrojonego w kostkę batata, przykryj i smaż na małym ogniu przez 5 minut, aż ziemniaki zaczną puszczać soki. Następnie dodaj pół łyżeczki skórki z cytryny i startego imbiru, duś kwadrans pod przykryciem, ale uważając, by nie rozgotować batatów (powinny być twardawe). Zdejmij pokrywkę, posyp szczyptą soli i duś jeszcze 5 minut, aż ziemniaki pokryją się glazurą.
Faszerowane bataty
Pyszna przekąska, która jednocześnie sprawdzi się jako deser. Bataty nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy około 50 minut w 200 stopniach. Gdy ostygną, kroimy na połówki i wydrążamy miąższ (nie uszkadzając łupiny), który przekładamy do miski. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego lub z puszki), trochę oleju i masła, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i cukru. Całość blendujemy, powstałą masą wypełniamy łupiny, pieczemy kwadrans w 160 st., następnie posypujemy orzechami pekan i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Pudding kokosowo-batatowy
Kolejna smakowita desero-przekąska. Miksujemy dwa obrane słodkie ziemniaki, 350 ml zagęszczonego mleka z puszki, pół szklanki cukru trzcinowego, lekko ubite całe jajko i cztery białka, dwie łyżki oleju, dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, po pół łyżeczki imbiru (startego lub suszonego), mielonych goździków i ziela angielskiego oraz szczyptę soli. Powstałą masę wlewamy do formy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy wiórkami kokosowymi i dopiekamy, aż się przyrumienią, zaś pudding się zsiądzie.