8 przepisów dla miłośników batatów. Warto wypróbować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Na słodko i wytrawnie

Obraz
© 123RF

Słodkie ziemniaki to jedne z najbardziej zdrowych oraz pożywnych warzyw – wystarczy ich niewielka porcja, by zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. Naturalna słodycz batatów sprawia, że są również znakomitą alternatywą dla cukru. Jak je wykorzystać w kuchni?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Puree z batatów

Obraz
© 123RF

Można je przygotować zarówno na słodko, jak i słono. Wystarczy piec bataty (po wcześniejszym nakłuciu ich w kilku miejscach nożem lub widelcem) przez około godzinę w temperaturze 200-220 stopni, aż do miękkości. Po ostudzeniu i obraniu ze skórki miąższ miksujemy. Podajemy (po ponownym podgrzaniu) jako dodatek do dania głównego, z dodatkiem masła, upieczonego czosnku, soli i pieprzu albo – w wersji bardziej egzotycznej – z sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą. Puree z batatów sprawdzi się też na zimno, jako przekąska deserowa, po wzbogaceniu syropem klonowym i szczyptą cynamonu.

/ 9Muffiny z batatów

Obraz
© Shutterstock.com

Wielkim miłośnikiem słodkich ziemniaków Jamie Oliver, jeden z najsłynniejszych telewizyjnych kucharzy. Jego ulubioną przekąską są wytrawne muffinki, do przygotowania których potrzebujemy 600 g startych batatów, drobno pokrojonego szczypiorku, posiekanej papryczki chili, 6 jajek, 3 łyżek serka wiejskiego, 250 g mąki razowej, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 50 g startego parmezanu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ciastem wypełniamy formę na muffinki wyłożoną papilotkami, zaś wierzch posypujemy parmezanem, pestkami słonecznika i makiem. Babeczki pieczemy przez ok. 45-50 minut, aż staną się rumiane.

/ 9Sałatka z batatów

Obraz
© 123RF

Słodkie ziemniaki to znakomity składnik sałatek, które na pewno zaintrygują domowników i gości. W dodatku ich wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy ugotować (ale nie rozgotować) batata, pokroić go w kostkę, dodać trochę soku z limonki, oliwy z oliwek, posiekanej cebuli dymki, soli i curry w proszku. W innej wersji do ziemniaków dodajemy cząstki pomarańczy, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, rukolę, rodzynki i sos na bazie oliwy, soku z cytryny i pomarańczy, miodu, soli oraz pieprzu.

/ 9Brownie z batatów

Obraz
© 123RF

Osoby zmagające się z cukrzycą powinny spożywać produkty o niewielkiej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym, ale sporej zawartości błonnika. Ten warunek świetnie spełniają bataty, dlatego warto wykorzystywać je do przygotowania zdrowych łakoci. Takich jak np. brownie z przepisu Marty Dymek. W rondelku podgrzewamy tabliczkę gorzkiej czekolady i 1/3 szklanki oleju kokosowego. Równocześnie w wysokim naczyniu blendujemy banana, szklankę miąższu z upieczonego batata, 1/4 szklanki syropu z agawy i łyżeczkę soku z cytryny. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy na gładką masę, którą dodajemy do miski z 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao, łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy 45 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto polewamy musem ze zblendowanej połówki upieczonego batata, 2-3 łyżek masła orzechowego, 2 łyżek syropu klonowego, łyżeczki ekstraktu waniliowego i odrobiny soli.

/ 9Frytki z batatów

Obraz
© Fotolia

To jedna z najbardziej lubianych przekąsek, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Jednak smażone na głębokim tłuszczu frytki ziemniaczane nie są zalecane przez dietetyków. Na szczęście możemy bez trudu przygotować ich zdrowszą alternatywę. Gdy pokrojone w słupki bataty wymieszamy z oliwą i ulubionymi ziołami, a następnie upieczemy w piekarniku, będą pysznym dodatkiem zarówno do warzywnych burgerów, jak i kotleta schabowego czy pieczeni wieprzowej.

/ 9Kandyzowane bataty

Obraz
© 123RF

Masz ochotę na zdrowe łakocie? W teflonowym garnku doprowadź do wrzenia 2 łyżki miodu i 1,5 łyżki oleju, dodaj pokrojonego w kostkę batata, przykryj i smaż na małym ogniu przez 5 minut, aż ziemniaki zaczną puszczać soki. Następnie dodaj pół łyżeczki skórki z cytryny i startego imbiru, duś kwadrans pod przykryciem, ale uważając, by nie rozgotować batatów (powinny być twardawe). Zdejmij pokrywkę, posyp szczyptą soli i duś jeszcze 5 minut, aż ziemniaki pokryją się glazurą.

/ 9Faszerowane bataty

Obraz
© Shutterstock.com

Pyszna przekąska, która jednocześnie sprawdzi się jako deser. Bataty nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy około 50 minut w 200 stopniach. Gdy ostygną, kroimy na połówki i wydrążamy miąższ (nie uszkadzając łupiny), który przekładamy do miski. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego lub z puszki), trochę oleju i masła, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i cukru. Całość blendujemy, powstałą masą wypełniamy łupiny, pieczemy kwadrans w 160 st., następnie posypujemy orzechami pekan i dopiekamy jeszcze 5 minut.

/ 9Pudding kokosowo-batatowy

Obraz
© iStock.com

Kolejna smakowita desero-przekąska. Miksujemy dwa obrane słodkie ziemniaki, 350 ml zagęszczonego mleka z puszki, pół szklanki cukru trzcinowego, lekko ubite całe jajko i cztery białka, dwie łyżki oleju, dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, po pół łyżeczki imbiru (startego lub suszonego), mielonych goździków i ziela angielskiego oraz szczyptę soli. Powstałą masę wlewamy do formy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy wiórkami kokosowymi i dopiekamy, aż się przyrumienią, zaś pudding się zsiądzie.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany