Soczewica - królowa strączków

Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że ten rok będzie należał do roślin strączkowych. Groch, fasola czy soja to wciąż podstawa jadłospisu wielu nacji świata. Łatwo dostępne, tanie i szybkie w przygotowaniu strączki są również bardzo zdrowe.

Obraz

/ 6Zdrowe i sycące

Obraz

Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że ten rok będzie należał do roślin strączkowych. Groch, fasola czy soja to wciąż podstawa jadłospisu wielu nacji świata. Łatwo dostępne, tanie i szybkie w przygotowaniu strączki są również bardzo zdrowe. Dodają energii, dbają o serce i mózg, obniżają cholesterol i poziom cukru we krwi. Zawierają również wiele potrzebnych witamin i minerałów i są źródłem pełnowartościowego białka, po które powinny sięgać zwłaszcza wegetarianie. Choć w Polsce często jemy zupy z grochu czy fasoli, rzadziej sięgamy po inne strączki - równie wartościowe i ciekawe w smaku. Przyjrzyjmy się bliżej soczewicy. To jednaj z najzdrowszy roślin. Jest tania, smaczna i daje pole do popisu wszystkim miłośnikom gotowania. Zobaczcie skąd pochodzi i jakie są jej największe zalety.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

/ 6Trzy kolory dla zdrowia

Obraz

Soczewica była podstawą wyżywienia naszych przodków. Badania archeologiczne dowodzą, że sięgano po nią już 8 tysięcy lat temu. W starożytnej kuchni rzymskiej i greckiej jadano ją z pszenicą i jęczmieniem. Z kolei w kuchni żydowskiej była popularnym składnikiem postnego chleba, o czym mowa w Biblii. Na początku soczewica była uważana za produkt dla biedoty. Alej jej liczne właściwości zdrowotne szybko wysławiły ją także w szerszych kręgach. Teraz to jedno z najmodniejszych dań, które serwują najlepsze restauracje. Najpopularniejsze odmiany soczewicy to czerwona, zielona i żółta. Wszystkie różnią się nieco smakiem i konsystencją po ugotowaniu.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

/ 6Skarbnica witamin

Obraz

Za jej największą zaletę uchodzi bardzo duża zawartość białka. W 100 g nasion znajduje się go aż 25 g. Soczewica jest źródłem lizyny - aminokwasu, który m.in. wzmacnia kości i mięśnie. Znajdziemy w niej wszystkie niezbędne dla dobrego zdrowia witaminy i minerały, m.in. witaminę A, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, wapń i miedź. Naukowcy twierdzą, że regularne jedzenie dań z soczewicy ma dobry wpływ na płodność. Dzieje się tak za sprawą kwasu foliowego, którego w tej roślinie jest pod dostatkiem. Wysoka zawartość kwasu foliowego reguluje również pracę układu nerwowego i wspomaga produkcję krwinek czerwonych. To dlatego soczewica jest bardzo ważnym elementem diety, gdy cierpimy na anemię.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

/ 6Przyjazna sercu

Obraz

Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny, który zawierają w dużych ilościach rośliny strączkowe, jest wyjątkowo korzystna dla serca. Badania amerykańskich naukowców mówią o tym, że wystarczy jeść 20 g błonnika dziennie, by rzadziej zapadać na choroby układu krążenia. Soczewica dobrze wpływa na serce również dlatego, że jest źródłem magnezu. Pierwiastek ten ułatwia przepływ krwi, zapobiega więc zatorom i zmniejsza ryzyko zawału. Regularne jedzenie soczewicy pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny ukryty w magicznych nasionach pomaga również ustabilizować cukier we krwi, zapewniając stały dopływ energii w organizmie.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

/ 6Dahl z soczewicą

Obraz

Składniki: 400 g czerwonej soczewicy, 1 duża cebula, 1 łyżka oleju roślinnego, 2 łyżki pasty curry, 1 łyżka przyprawy curry, 1 łyżeczka zmielonej kurkumy, 1 łyżeczka zmielonego kminku, 1 łyżeczka przyprawy chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, 1 puszka krojonych pomidorów

Przygotowanie: Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękka. Na oliwie podsmażany pokrojoną cebulę. Dodajemy pomidory z puszki i ugotowaną soczewicę. Doprawiamy przyprawami, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Dekorujemy posiekaną pietruszką i podajemy.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

/ 6Placuszki z soczewicy

Obraz

Składniki: 100 g zielonej soczewicy, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Zieloną soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy, aż będzie miękka. Cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Marchewkę ścieramy na tarce. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski. Dodajemy cebulkę, czosnek, marchewkę, uprażone nasiona słonecznika. Dosypujemy kaszę, przyprawy. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron na rumiano.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu