Ucierane ciasto z czekoladą
Ucierane ciasta należą do najprostszych w polskiej kuchni. W połączeniu z czekoladą smakuje bajecznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 180 g cukru pudru + 1 łyżka
- 270 g masła
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 270 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
tłuszcz i bułka tarta do formy
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Większą część cukru utrzeć z masłem, solą i cukrem wanilinowym. Następnie dodawać po jednym żółtku. Ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Czekoladę posiekać, wsypać do ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z łyżką cukru pudru. Delikatnie wmieszać białka w masę.
Formę o wymiarach 23x23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać masę. Piec 50 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 160 stopni C. Pod koniec rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie polać wierzch przestudzonego ciasta.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze