Sernik wyśmienity
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby sernika. Idealny sernik powinien być wyrośnięty, puszysty i idealnie kremowy. Jak osiągnąć taki efekt? Wybierzmy odpowiedni ser. Lepiej unikać gotowego twarogu "z wiaderka", a jeśli już się na taki zdecydujemy, przeczytajmy uważnie etykietę Ser nie powinien zawierać stabilizatorów, zagęstników ani innej chemii.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1/5 szkl.mąki
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko (białko zachować)
- 3/4 szkl.cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 10 dag. masła lub margaryny
Masa serowa:
- 1 kg sera półtłustego (gotowego lub do przekręconego)
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 szkl. oleju
- 2 szkl. niepełne mleka
- 4 żółtka (białka zachować)
- 1 szkl.cukru
- 2 budynie śmietankowe
- zapach waniliowy
Posypka:
- paczka wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
ciasto:
połączyć składniki, ciasto bedzie rzadkie, przy rozkładaniu na blachę można posypać mąką.
masa serowa:
utrzeć i wyrobić wszystkie składniki tak aby nie było grudek, wymieszać i nałożyć na surowe ciasto. Piec ok. 1 h ( ciasto się nie zarumieni) w temp.160-170.
Ubić pianę z zachowanych 5 białek, później dodać 4 łyżki cukru i dalej ubijać aby piana była sztywna. Wyjąć goroący sernik, nałożyć pianę i ponownie do piekarnika na 10 min, aby piana się zarumieniła.
posypka:
rozpuścić na patelni masło i cukier, dodać wiórki, zrumienić ciągle mieszając.Nałożyć na pianę na wierzch ciasta.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik IzaSz
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze